Szombathely

2016.12.13. 19:20

Telt házas konferencia Szent Mártonról

Szombathely - Az ŐrvidékHáz adott otthont egy tegnapi, Szent Mártonnal foglalkozó konferenciának. Történészek, régészek és egyházi emberek adtak randevút a közönségnek.

Turbók Attila

Számos múzeumi, régészeti és történész szakember, valamint az egyház képviselőinek közreműködésével egész napos konferenciát tartottak a szombathelyi ŐrvidékHázban tegnap. A Farkas Csaba vezette intézmény programja illeszkedik a megyeszékhely emlékévi sorozatához, megnyitó beszédében éppen ezt emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester.

A programban számos érdekesség mellett ausztriai festményeket is elemeztek e tárgyban, különös tekintettel a Szent Márton-i szellemiség képi megjelenítésére. Elhangzott az is, hogy „Savaria szülötte malomkövet dobott a korabeli történelem állóvizébe".

- Isten áldása van ezen az éven - hangoztatta egy nemrég lezajlott sajtótájékoztatón Császár István, szombathelyi egyházmegyei kormányzó. Elmondta, bár hivatalosan lezártnak tekinthető a Szent Márton év, annak programjai kitöltik az idei évet.

Az isteni áldás vélhetően az ŐrvidékHáz tegnapi programját is elérte, hiszen az intézményben jó szokása szerint telt ház várta a Szent Márton konferencia muzeológus, történész, egyházi szakértőit.

Mártoni szakértők egymás közt: Takács László és Boros István Fotó: Benkő Sándor

- A magyar kormány a 2016-os emlékévvel elérte, hogy egy kicsit Szent Márton szellemiségére és a vasi megyeszékhelyre terelje a figyelmet - mondta a konferencia megnyitóján Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója. A város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a szent és Szombathely ettől az évtől összeforrt, mely az emlékév legfontosabb feladata és következménye. - Ezúttal a tudósokon a sor, hogy egy-két dolgot tisztázzanak Savaria leghíresebb szülöttjének életútjáról - hangzott el a megnyitón Puskás Tivadar polgármestertől.

Tudósokból nem is volt hiány az intézményben, ahol Katona Attila egyetemi docens kijelentette: a konferenciákat előadóik minősítik. - A negyedik század megítélése más a huszadik és más a huszonegyedik században, de emellett is nehéz Szent Márton hatását kutatni, hiszen a történelmet mindig az alternatívák eredményeként nézzük - mondta a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense.

Kollégája, Takács László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense előadásában Szent Márton első élet-rajzírójáról, Sulpicius Severusról beszélt. Mint mondta, az ókori író szerint Savaria szülötte malomkövet dobott az akkori történelem állóvizébe. Boros István tudományos főmunkatárs Mártonról, az igazi katonáról beszélt.

A délutáni, Gál Sándor igazgatóhelyettes vezette szekcióban Schauermann János plébános az ausztriai, mártoni témájú festményeket elemezte az ŐrvidékHáz konferenciáján.

Programözön:

A kormány 800 millió forinttal támogatta az emlékévhez kapcsolódó szombathelyi programokat, míg a Szent Márton Terv fejlesztéseinek megvalósítására három ütemben 15 milliárd forintot adott.

Az emlékévről a megyeszékhely polgármestere elmondta, több mint 300 kulturális program zajlott le a lassan elmúló év során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!