Szombathely

2017.01.04. 19:35

Önismereti játék kiskamaszoknak

Szombathely- A Mesebolt Bábszínház nem először él a drámapedagógia és a színházi nevelés eszközeivel.

Ölbei Lívia

Most kiskamaszoknak kínálnak önismereti társasjátékot. A Ki vagyok én? című önismereti társasjáték színhelye a műfaj szabályaiból fakadóan az osztályterem. Januárban a Reményik, a Bolyai, a Paragvári utcai, a Nyitra utcai, a Dési Huber, a Brenner, a Zrínyi utcai, a Reguly és a Bercsényi iskolába látogat el a kis meseboltos csapat. Az előadás, pontosabban társasjáték tervezője Trifusz Péter, a gyerekeket játékba hívó drámapedagógus Németh Andrea, a rendező Kovács Géza. A foglalkozásvezető-bábszínész Gyurkovics Zsófia, aki ebben az évadban csatlakozott a szombathelyi társulathoz.

Ahogy az ajánló mondja, a kiskamaszkor az egyik legérzékenyebb időszaka a gyermek életének. Rengeteg kérdés önmagukról, a világról, a kapcsolatokról, a test változásairól. Ez a felnőtté válás előszobája. Az önállóság megtalálásának komoly erőpróbája. A meseboltos játék ezeknek a helyzeteknek könnyebb megélését, feldolgozását segíti, játékos - társasjátékos formában. A gyerekek két csoportra szakadva, egy önmegismerő, a másikat megismerő „activity” játékot kezdenek játszani. Kérdéslapokat húznak egymástól különböző témakörökben (család, barátság, szerelem, helyem a világban ), ezekre a kérdésekre válaszokat kell adni rajzban, testbeszéddel, szóban. Egymás válaszait kölcsönösen pontozzák a csapatok, méghozzá úgy, hogy a másiktól kapott pontszámokat nem láthatják. „Észre sem vesszük és fontos dolgokat mondunk ki, fogalmaztunk meg.”

A 45 perces (vagyis egy tanórányi) foglalkozás a szombathelyi Szent Márton Köpenye Szociális Program keretében valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!