Szombathely

2017.03.01. 19:35

Megkezdte a szűrőberendezés építését a Falco

Szombathely - Információink szerint január 26-án hosszas várakozás után valóban elkezdte megépíteni a Falco Zrt. az új szárító- és szűrőberendezést.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, a bútorlapgyártó vállalat és a környéken élők között az elmúlt években elmérgesedett a viszony, a Falco környezetterhelése ugyanis nem kis bosszúságot okozott a környéken élőknek, de a szombathelyiek többsége is aggodalommal figyelte a történéseket.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője aláírásgyűjtést is kezdeményezett, a cél az volt, hogy a Falco szerelje fel a mérőberendezést, és építse meg a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő új szűrőberendezést, az úgynevezett UTWS-technológiát. Nyolcezer aláírás gyűlt össze, és a gyár hosszas hallgatás után tavaly nyár végén közleményben tudatta: „az elmúlt időszak eseményei, mint a dr. Hende Csaba által kezdeményezett petíció, amelyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a Falco Zrt.-nél is új gondolkodásmódhoz vezettek.

A Falco Zrt. ezért úgy döntött, haladéktalanul megkezdi a jelenlegi műszaki normák szerinti legmodernebb, teljesen új szárító- és szűrőberendezés (UTWS) megvalósítását, továbbá eleget tesz a folyamatos mérés iránti követelésnek, és ez utóbbit 2016. szeptember 30-áig megvalósítja” - olvasható az akkori közleményben.

A mérőműszert azóta fel is szerelték, sőt a szombathelyi önkormányzat egy ellenőrző mérőrendszer telepítéséről is határozott. Most újabb biztató fordulat állt be az ügyben, lapunk információi szerint január 26-án megkezdődött a szűrőberendezés építése. Ha a gyár valóban tartja magát a korábbi nyilatkozatához - márpedig eddig úgy tűnik, hogy igen -, akkor szeptemberig befejeződhet a beruházás, és az üzembe helyezést követően radikálisan javulhat Szombathely levegője, hiszen a levegőszennyezés az ötödére csökken.

- Öröm számomra, hogy a jelek szerint nem volt hiábavaló közös aláírásgyűjtésünk, hiszen egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a Falco mindkét követelésünket teljesíti. Persze az utolsó pillanatig szigorúan figyeljük, hogy a gyár betartja-e a játékszabályokat, hiszen a szombathelyiek egészségénél nincs fontosabb - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!