Szombathely

2016.06.03. 17:39

A beruházások költségvetése lesz a 2017-es - Szombathelyen ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Szombathely - Az évszázad legnagyobb beruházási programja indul az önkormányzatok számára júniustól. A Modern Városok Program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program együtt több mint kétezermilliárd forint fejlesztési forrást biztosít.

Médiaközpont

Ez volt a legfontosabb téma a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos, szombathelyi ülésén. A tárgyalás eredményeit sajtótájékoztatón ismertették a résztvevők.

Az ülésen szó esett az idei költségvetés módosításáról, amely 13 város fejlesztési terveinek finanszírozására összesen 50 milliárd forintot tartalmaz. Jövőre pedig további 452 milliárd forintot osztanak szét a Modern Városok Program keretében az önkormányzatok között. Ezek a beruházások nemcsak a városok és agglomerációjuk érdekeit szolgálják, hanem az egész országét - fogalmazott Szita Károly elnök.

fotó: Médiaközpont

Dr. Cser-Palkovics András társelnök beszámolt arról, hogy az első TOP-támogatásokról már megszületett a döntés. A 2020-22-ig tartó program elsősorban gazdaságfejlesztési célokat fogalmaz meg, például ipari parkokat bővítenek.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy míg az idei az adócsökkentés költségvetése, a jövő évi a beruházások büdzséje lesz. Az önkormányzatok - miután 1200 milliárd forintnyi adósságtól szabadultak meg a konszolidáció eredményeként - idén először többlettel zártak. Elmondta: 2017-ben 280 milliárd forint jut útépítésre, további 152 milliárd pedig egyéb célokra.

A polgármesterek tájékoztatást kaptak a szakképzési rendszer átalakításáról is. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta: a képzésnek gyorsabban kell alkalmazkodnia a piac igényeihez, sok városban ugyanis munkaerőhiány mutatkozik. Ezért nagyobb energiákat kell fektetni a felnőttképzésbe. Téma volt a köznevelés átalakítása is. Szita Károly kifejtette, hogy az önkormányzatok akkor is felelősséget éreznek az iskolák iránt, ha azokat a KLIK működteti, és javasolta az egykori iskolaszékhez hasonló döntéshozói, tanácsadói fórum létrehozását. A kormányzat célja továbbá, hogy az évtized végére mindenkinek legyen munkahelye, aki dolgozni szeretne, a foglalkoztatottság aránya pedig 75 százalékra növekedjen.Házigazdaként dr. Puskás Tivadar örömét fejezte ki, hogy a város vendégül láthatta a szövetség tagjait. Eredményesnek nevezte a tárgyalást, nyílt problémafelvetések és őszinte válaszok hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!