Szombathely

2014.02.07. 18:20

Paksi bővítés - "A fejünk felett döntöttek"

Nincs nálam sziréna – ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Horváth Zoltán. Az LMP fenntartható és olcsó energiát akar.

Rózsa Melinda

Csütörtökön a parlament elfogadta a paksi paktumot, gyakorlatilag négy nap alatt megszületett a döntés e kérdésben. A magyar történelem leghosszabb parlamenti tiltakozása is lezajlott ezzel egy időben, az LMP képviselői hangos szirénázással másfél órán keresztül akadályozták az országgyűlés munkáját.

– Az LMP perelni fogja a kormányt a hatástanulmányok kikéréséért. Minden nemzetközi szerződést meg kellene előznie egy ilyennek. Most semmilyen tanulmányt nem olvashattunk, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a fejünk felett döntöttek a következő száz évünkről. A szombathelyi kormánypárti képviselők, Hende Csaba, Puskás Tivadar és Ágh Péter is megszavazták a paksi bővítést. Tették ezt annak ellenére – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán –, hogy a biomassza-beruházás kapcsán készült közvélemény-kutatásban is szerepel: a szombathelyiek túlnyomó többsége elutasítja az atomenergiát (egész pontosan a megkérdezetteknek mindössze 12,8 százaléka támogatja az atomenergia felhasználását).

Horváth Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: bár a jelenleg működő atomerőművet nem állítanák le, a zöld párt biztonságpolitikai, energiapolitikai és gazdaságpolitikai szempontból is elutasítja a paksi bővítést. Ehelyett a megújuló energiaforrásokat kellene támogatni, valamint az energiafelhasználást csökkenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!