Szombathely

2015.02.25. 17:42

A gencsapáti tojásfestés, a pankaszi szoknyás harangláb és további tucatnyi megyei kincs már biztos befutó

Szombathely – Megszülettek az első döntések arról, mi minden kerül be a megyei értéktárba a helyi értékek közül, sőt: mit ajánlanak tovább magasabb szintre a kiemelt értékek közé. Az eddigi egy megyei érték (Szalafő-Pityerszer) mellé 13 új objektumot vettek fel a megyei értéktárba.

Szendi Péter

 

Tausz István, a megyei értéktár bizottság elnöke (fotó:Merklin Tímea)

A megyei értéktár bizottság Tausz István elnök vezette szerdai ülésén bemutatták a megyei értéktár elkészült honlapját, és szó esett a készülő kiadványról is, amelyek majd bemutatják a megyei értékeket. A bizottság megvitatta, hogy a 25 beérkezett javaslat közül melyeket vegyenek fel arra a listára, amelyek majd a Vas megyei logót is jogosultak használni.

Császár Józsefné az egyik olyan család tagja az ötből, amelyek a 19. századtól fogva foglalkoznak tojásfestéssel, és családon belül generációról generációra örökítik a mintákat (Fotó: Merklin Tímea)

Egyetlen helyi érték jelentőségét sem kisebbíti, ha nem kerül be a megyei értéktárba. Ha nem veszik fel oda, annak az az oka, hogy az ajánlott objektum helyben ismert, helyi vonatkozású, nem tartozik a megye jellegzetes arculatához, nincs Vas megyei identitásképző ereje. A helyi értékek helyben fontosak, helyben gondozottak, az adott települést karakterizálják. Ilyenek például a szobrok, az útszéli kőkeresztek, egyes kiállítások. Ilyenek lehetnek egyes kastélyok, egyes családi örökségek, amelyek kisebb térségben töltenek be meghatározó szerepet.

A rumi indóház helyi érték, a teljes vasúti végállomás bemutatásával kerülhetne be a megyei értéktárba

A bizottság tagjai megszavazták a gencsapáti tojásfestés élő hagyományának felvételét a megyei értéktárba, a Szentkutat az Ördögkővel együtt, a Legénycéhet, a Gencsapáti néptánchagyományt, Batthyány László életművét és szellemi örökségét, a pankaszi szoknyás haranglábat, a nicki műgátat és a kemestaródfai Miród-forrás kegyhelyet. A rumi indóház javaslatát hiánypótlásra visszaküldik, hogy az egész vasúti végállomást mutassák be, ne csak a fűtőházat, mert úgy lenne jelentősebb érték.

A pankaszi szoknyás harangláb nem egyszerűen helyi érték, hanem tipikus őrségi építmény, amely szimbólum lett, Vas megye arculatának is építő eleme

Felvették a megyei értéktárba és egyúttal kiemelt nemzeti értéknek javasolva felterjesztik a cáki pincesort, a jáki templomot, a körmendi Batthyány kastély épületegyüttesét és a várkertet.

A körmendi kastély megyei érték lett és tovább ajánlották a kiemelt nemzeti értékek közé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!