Szombathely

2009.06.17. 02:27

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes már készül a jubileumra

Kőszeg - Az idén húsz esztendős a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes. Októberben lesz a jubileum, amelyre már elkezdték a felkészülést. Most három napon át intenzív tanulással telnek napjaik a Jurisics-várban.

Balla Emőke

Sűrű napokat, heteket éltek, élnek meg a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai. Szombaton a cőgerek találkozóján léptek fel a gyógypedagógiai intézményben, szerepeltek a gimnázium tanévzáróján is, azelőtt Bécsben, a Collegium Hungaricumban Bük bemutatkozásakor szerepeltek szép sikerrel. A hónap végefelé Táplánszentkereszten, majd Bőben a bőségnapokon táncolnak, fellépnek, táncot tanítanak a verbitáknál rendezett nyári táborokban.

A tanévzárás után pedig reggeltől estig a Jurisics-várban tanulnak reggeltől estig a táncosok. Készülnek 20. éves jubileumuk megünneplésére, amely ugyan majd csak október 17-én lesz, de...

- Már most elkezdtük a felkészülést, intenzív tánctanulással telnek ezek a napok, csak aludni járnak haza a táncosok - mondja Dvorák László, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes Közhasznú Alapítvány elnöke. Mezőségi táncrendet tanulnak. Miért éppen azt?

- A szakértők szerint a szórvány magyarság, azon belül elsősorban az Erdélyben lévő Mezőségben élők őrizték meg autentikusan a magyarság ősi táncát - magyarázza Dvorák László, aki elmondja: az évek során szoros kapcsolataik épültek ki erdélyiekkel. Székelyföldi ruháik eredetiek, ott készültek. Most kalotaszegi ruhákat készíttetnek, hat darabot. Egy rend ruha - szoknya, kötény, mellény - baráti áron 60 ezer forint, ha csizma, kaláris, fejdísz is készülne, akkor egy lányruha 100 ezer forintból állna meg.

Miből sikerül fedezni ezeket a kiadásokat?

- Elsősorban abból, hogy a fellépésekért például a falunapokon honoráriumot kapunk és alapítványi támogatásokból. De azáltal, hogy a vendéglátóiparban dolgozom, a kapcsolati tőke révén is sokféle fellépést kapunk. Persze ez rengeteg munkát jelent, elsősorban a hétvégeket veszi igénybe. A lányok a ruháikat gyakran mossák, vasalják, a szülők pedig sokszor vállalnak szállítást. Csak így megy- válaszolja Dvorák László, aki arra a kérdésemre, hogy az önkormányzattól már megkapták-e a város kiemelt együttesének járó támogatást, azt válaszolja: még nem. Készülnek-e külföldi szereplésre? A válasz erre is nemleges, mert a tavalyi isztambuli út nagyon sokba került.

A hajnalcsillagosokra oly jellemző összetartásnak sokféle megnyilvánulása van. Az egyik: a közös együttlétek, a szalonnasütéses, hegyi énekes évzárás.

Három korcsoportban táncolnak - az utánpótlást alkotó, általános iskola felsőtagozatába járó Kisgöncölnek, s a nagyobbakból álló Hajnalcsillagnak van neve-, óvodástól az egyetemistákig 90 tagú az együttes, amelyre igazán büszkék lehetnek a kőszegiek. Három korcsoport alkotja az együttest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!