Szombathely

2013.12.25. 08:05

A hermanosok legjobbak a jók közt

Szombathely - Önkéntes munkában országosan is élen járnak a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai.

Némethy Mária

– Iskolánk 2011-ben a Társ-programban vett részt, ezzel kezdődött minden – kezdi Keszei Andrea, a Herman iskola nevelési igazgatóhelyettese.

A programban a hermanos diákok 30 óra közösségi szolgálatot teljesítettek. Aztán az iskola a 2012/13-as tanévben csatlakozott a Vasi Diák Közösségi Szolgálathoz (VDKSZ), ma ennek keretében végeznek munkát.

– Az összes tanulónk jelentkezett szeptemberben közösségi szolgálatra! 50 órából 10-et az iskolában is letölthetnek, a park gondozásával, rendezvényeken való szerepléssel, tanulók segítésével vagy a zöld teremben.

A zöld tanterem kialakítását falkaparással kezdték. A berendezés is a fenntarthatóságot képviselik. Fotó: Keszei Andrea

A Hermant 2012 tavaszán felvették a magyarországi Ökoiskolák Hálózatához. Az intézmény hosszú távú ökoiskolai programjában már akkor szerepelt zöld tanterem létrehozása.

– Ez nemcsak egy zöldre festett osztálytermet jelöl, hanem ahol minden a fenntartható fejlődés szellemét képviseli. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákok és a tanárok nemcsak megálmodói, hanem aktív létrehozói is legyenek itt a környezetnek.

A VDKSZ-nél érdeklődési körüknek megfelelően mentor irányításával végzik a hermanosok az önkéntes munkát. Egészségügyi, szociális, kulturális, környezetvédelmi, közösségi és más területek közül választhatnak.

– A polgármester úr felhívására részt vettek az árvízi mentesítésben, homokzsákokat töltöttek főleg az Illés Akadémia diákjai. Ők a Haladásnál meccsek után segítenek a rendrakásban is. Sok tanuló szívesen megy óvodákba önkéntesként, vagy állatmenhelyekre. Szoros kapcsolatot ápolunk a Rumi Többcélú Intézménnyel, részt veszünk önkéntesként a rendezvényeiken, most közösen készülünk a farsangjukra. Az Aranyhíd Micimackó óvodájában többször díszítettük a gyerekekkel a karácsonyfát. A ferencesek karitászosaival decemberben karácsonyi ajándékcsomagokat készítettek, osztottak a hermanosok.

A 2012/13-as tanévben átlagosan 10 órát dolgoztak önkéntesként a középiskolás diákok. A rekorder egy labdarúgó tanuló 35 órával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!