Szombathely

2016.07.09. 15:47

A migránsválságban is aktuális Szent Márton üzenete - Böjte Csaba tartott előadást Szombathelyen

Szombathely – A békéről, a békességről, valamint Szent Mártonról, mint békehozóról beszélt Böjte Csaba ferences szerzetes a Szent Márton Találkozón.

Bakos Ágnes

– Örülök, hogy én is meghajthatom a fejem Szent Márton előtt – kezdte Böjte Csaba. A ferences szerzetes a háborúkról beszélt.

– Nem csak fegyverrel lehet ölni egymást. Ott vannak a családok, amelyeket válások tesznek tönkre, szavakkal és tettel is bántják egymást az emberek – mondta. A háború ott van az anyaméhben is – utalt a terhességmegszakításokra. Sőt, az ember egyedül is tud háborúzni, hiszen háborús helyzet az elégedetlenség, amikor elmenekülnek a fiatalok a saját hazájukból – fejtette ki a szerzetes.

fotó: Bakos Ágnes

Jézus központi témája a békesség. A tanítványait is erre buzdítja, hogy köszöntsék az embereket békével. – Békességet hozni, kibékíteni az embereket egymással – fogalmazta meg a célt Böjte Csaba.

– Tisztelem Szent Márton békés hozzáállását, hiszen, gondoljunk bele, ő egy katonatiszt volt! Képzeljük el, hogy egy csata előtt azt mondja, én nem harcolok Hát kevesebbért is súlyos büntetést járt – mondta a szerzetes. Szerinte nem legyőznünk kell egymást, hanem meggyőznünk, mert párbeszéddel kell tovább vinni ezt a világot.

– Damaszkusz útjait nem csak ma járják terroristák, hanem régen is így volt – idézte fel a történelmi időket Böjte Csaba, kiemelte Szent Mártont: mint Európa békehozóját. Szerinte ez az üzenet ma, a migránsválság közepette is nagyon aktuális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!