Szombathely

2009.07.22. 02:28

A régi az új igazgató

Kőszeg - Egy debreceni pályázója is volt a Jurisics Miklós Gimnázium igazgatói posztjának. A nevelőtestület, a munkaközösségek, a közalkalmazotti tanács, a szülői szervezet, majd a képviselők is egyhangúan a jelenlegi igazgatót, Horváthné Kutasi Máriát támogatták.

Balla Emőke

Kőszeg város polgárai előtt is szeretnénk bizonyítani, hogy ez az iskola a múlt örökségéből táplálkozik, a jelenéből él, és a jövőjét építi. Mottó is lehetne Ritoók Zsigmond 2009. évi Bolyai-díjas akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár gondolata: Tanítani csak úgy lehet, ha nemcsak azt szeretjük, amit tanítunk, hanem azt is, akit tanítunk.

Horváthné Kutasi Mária, a Jurisics gimnázium régi-új igazgatója fogalmazta meg ezt pályázatában. Meg azt is: Nevelőtestületünkben kialakult az a változásra kész és képes állapot, amelyik a jövőben is biztos alapja lehet az iskola előtt álló feladatok megoldásának.

Kilencéves igazgatóhelyettesi és a tízéves igazgatói munka után került újabb öt évre a gimnázium élére Horváthné Kutasi Mária. A város képviselői mind szakmai, mind emberi kvalitásainak elismeréseként kéthavi fizetésének megfelelő jutalmat is megszavaztak neki.

Melyek a Jurisics gimnázium erősségei? A tanulói létszám folyamatosan nőtt. 1999 és 2004 között 392 nappali tagozatos diákról 438-ra, az év végén 463 fő volt.

2004 júniusában érettségizett az első két tanítási nyelvű (magyar-angol) osztály Kőszegen. A tagozatra minden évben 2-3-szoros a túljelentkezés. A két tanítási nyelvű iskolák között megrendezett tanulmányi versenyeken országos eredményeket érnek el a kőszegi diákok, ezek igazolják motiváltságukat és a lelkiismeretes tanári munkát. Az igazgatónő célként jelölte meg: az angolul is oktatott fizika, kémia, földrajz, célnyelvi civilizáció mellett nyitni kell más tantárgyak - például a matematika, az informatika, az utazás és turizmus - felé.

A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjára Vas megyéből négy iskolával együtt pályázott a kőszegi gimnázium. Nyertes intézményként 2001 szeptemberében indult az első osztály Kőszegen, most már a negyedik csoport tett érettségi vizsgát. Ismertségüket és elismertségüket nagyban növelte a programban való részvétel. A kőszegi iskola közvetlen kapcsolatba került az Oktatási Minisztériummal, a Debreceni Egyetem pszichológiai és pedagógiai tanszékével, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, valamint az ország húsz legjobb gimnáziumával és kollégiumával. Minden tanuló sikeres ECDL informatikai vizsgát tett, megkönnyítve a munkába állás lehetőségét. Minden érettségizett tanuló jogosítványt (B kategóriájút) szerzett, 60-80 százaléka középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt szerzett. Az elmúlt három évben az érettségizett diákok mindegyike bekerült a felsőoktatás valamely szint-jére, de voltak diákok, akik anyagi nehézségek miatt nem tudták elkezdeni vagy folytatni felsőfokú tanulmányaikat.

Egyre népszerűbb a nyelvi előkészítő évfolyammal in-duló gimnáziumi oktatás. Az Oktatási Minisztérium programja 2004/2005-ben indult. A kőszegi gimnázium az elsők között kapcsolódott be. Ez azért kedvelt, mert a diákoknak lehetőséget ad felkészülni az emelt szintű érettségi vizsgára angol nyelvből, amely középfokú nyelvvizsgával egyenértékű. A gimnazisták közül egyre többen tanulnak tovább szakirányban . A tehetséges tanulók eljutnak az orvosi, állatorvosi egyetemre, tudományegyetemek természettudományi karára, egyetemi szintű idegenforgalmi, szállodaipari szakokra. A szerényebb képességűek egészségügyi főiskolát, illetve felsőfokú szakképzést választanak. Munkánk eredményességének fokmérője, a diákok és szülők megelégedettségén túl, a külső mérések eredménye. A 2008. évi adatok alapján Vas megyében két gimnázium előzi meg eredményeinket. Ismertségünket és elismertségünket bizonyítja, hogy iskolánk keresett a 8. osztályosok körében - írta pályázatában az igazgatónő.

Legtöbb problémát az épületegyüttes fenntartása okoz. Évek óta állagmegóvásra sem költhettek elegendő pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!