Szombathely

2014.12.07. 09:40

A vak Niki ötször futott fel a negyedikre

Szombathely - Dobogtasd, hogy doboghasson - Lépcsőzz az életedért címmel hirdetett négy emeletre fel- és lefutást Horváth Nikoletta az internetes közösségi oldalon a Mikulás tiszteletére, programját végül a Savaria Egyetemi Központ „D” épületében fogadták be.

Merklin Tímea

Több helyen próbálkozott a december 6-i közös lépcsőfutás programjával, de nem engedték, míg végül az egyetemen, amelynek nemrégiben még hallgatója volt, azt mondták: ide lehet jönni lépcsőzni. A résztvevőket dr. Pólay Veronika, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar fogyatékosügyi koordinátora köszöntötte.

- Niki kommunikáció-médiatudomány szakon végzett nálunk, januárban vette át a diplomáját – mondta a tanárnő. -  A tanulmányi ideje alatt végig kapcsolatban voltunk, jól ismerjük őt, ezért fogadtuk be a programját örömmel.

A több súlyos és gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Horváth Nikolettával egy éve találkoztunk, a legfeltűnőbb a megjelenésében, hogy kifejezetten vékony: azóta 35 kilogrammot fogyott, méghozzá életmódváltással, sok örömet talál különböző mozgásformákban. Mi a célod a lépcsőfutással? - kérdeztük a Mikulás-akcióról, ahova ő is, az édesanyja is piros sapkában érkezett, Lili, a vakvezető kutya (egy gyönyörű és okos labrador) pedig „rénszarvasnak álcázva”, csengővel a nyakában.

- Azt tapasztalom, hogy a mozgás ma már csak kényszer, olyan értelemben, hogy tudjuk, hogy szükség van rá, de nincs idő, nincs pénz, így végül elsikkad, pedig nagyon kellene ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Nekem Erdheim-Chester kórom van, ami egy gyógyíthatatlan ritka betegség, érszűkülettel is jár. Amikor idejártam az egyetemre, egy emeletet bírtam megmászni, nagy nehézségek árán, legfeljebb kettőt. Amikor két éve leálltak a veséim, úgy döntöttem, nem zárkózhatok el az élettől, elkezdtem biciklizni, tornászni, fogyni. A dialízisközpontban megismertem Sziffer Gábort, aki nem csak a betegségben, de a hülyeségben is társam, vele kezdtünk tandemezni, ő ül elöl – meséli Niki nevetve. - Lebicikliztük a Velencei tavat, a Balatont, de azóta is megyünk. A győri biciklis csapattól, illetve a műveseközponttól kaptam egy új, 200 ezer forintos tandemet, már raktunk bele ezer kilométert Gáborral, aki most lépcsőzni is eljött. De itt van Kántorné Tóth Judit és Sermanné Szélesi Anita is, akik hetente háromszor eljönnek értem és elvisznek spinning edzésekre, ahol a stúdió jóvoltából nekem nem kell díjat fizetni. Vannak betegtársaim is, akik eljöttek, hogy együtt megmutassuk: mozogni jó. Eljöttek a barátaim a gyerekeikkel, az édesanyám is fut velem, akinek sokat, mindent köszönhetek. Fájdalmat még okoz a lépcsőzés, de itt ma megtettem húsz emeletet, ötször  futottam fel a negyedikre. Büszke vagyok, hogy meg tudom csinálni. Mások Mikulás napján rengeteg csokit esznek, mi meg lépcsőzünk, gyümölcsöt, aszalt szilvát, áfonyát eszünk, együtt teázunk. Gondolkodom azon, hogy ismét beiratkozzak az egyetemre, az életmódtanácsadó és terapeuta szak vonz. Vannak hiteles emberek, akik valamit véghez vittek. Úgy érzem, én is hiteles tudnék lenni, hiszen eredményesen változtattam az életmódomon. A lelkemnek is jobb, ha mozgok, az állóképességem is javult. Harcolni fogok a betegség ellen, amíg csak lehet.

Niki betegsége olyan ritka, hogy szinte örültek neki Budapesten a ritka betegségek központjában, mert ilyet még nem láttak. Az egész világban 500 Erdheim-Chester kóros beteget regisztráltak, nincsenek tapasztalatok, hogy milyen terápiával lehet javítani az érintettek életét, nem tudni, milyen lefolyású a betegség, lehet, hogy rosszabbra fordul, lehet, hogy nem. Niki mindenesetre mindent megtesz, hogy jobban érezze magát, ezért fut, biciklizik, tornászik.

- Barátok, család nélkül nem megy – teszi hozzá. - Azok jöttek el lépcsőzni velem, akik közel állnak hozzám, és képviselik azt, hogy küzdeni kell, lehet. A blogomat is azért írom, hogy lélekben segítsek másoknak. Ha belül rendben vagyunk, az kívül is látszik. Csoportosan minden könnyebb. A mozgás ha a gyógyulásban lehet, hogy nem segít, de abban biztosan, hogy erősebbek tudjunk maradni.

Az egyik lépcsőfutó társ, Sziffer Gábor 47 éves, két éve rokkantnyugdíjas. Először a plafonra került a vérnyomása, aztán hasnyálmirigygyulladással kezelték, mígnem kiderült, hogy veseproblémája van. A dialízisközpontban ismerkedett meg Nikivel.

- Mindkettőnknek ugyanazon a napon, sőt egymás után van a dialízis, hétfőn, szerdán és pénteken. Niki utánam következik. Kedd, csütörtök, szombat szabad, ezeken a napokon tudunk elmenni tandemezni. A Velencei tavi és a balatoni turné után megmaradtunk bicikliző párnak, Niki is nagyon örült, hogy kimehet a szabadba, én is igényeltem. Eddig négyszer jöttem fel a negyedikre, de tudom, hogy Niki még menni fog, úgyhogy megyek vele.

Erdős Orsi (40) is vesebeteg, de ő nem jár a dialízisközpontba, hasi dialízist csinál otthon magának. Megváltozott munkaképességűként napi négy órát tud dolgozni. A párjával, Sütő István festőművésszel jött a lépcsőfutásra. Nikit a blogjáról ismeri. Olvasta, amikor Niki azon mérgelődött, hogy nem igazságos, hogy valaki rossz tandemet adott el egy vaknak, pedig ő menni szeretne egy biciklitúrára. Én éppen azon gondolkodtam, hogy szívesen mennék erre a túrára, és azt gondoltam, ha ő belevág vakon, én miért ne mehetnék. A túrán ismertem meg személyesen. Csodálom a hihetetlen erejét, kitartását. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, ha tudunk, találkozunk. Van egy tervünk, hogy elmegyünk majd Rezibe, Niki ki akarja próbálni a drótkötélpályát... Az én betegségem tavasszal kezdődött, kedvetlen voltam, és összetört. Niki adott erőt – ha ő ilyen komoly betegséggel ennyire derűs tud lenni, és még ő tud vigasztalni, mindenkire tekintettel lenni, akkor nekem is legyen kedvem, erőm másképp látni a világot. Nekem megtiszteltetés, ha engem sétálni hív, ő meg akkor el tudja engedni a kutyáját futni, mert addig nem kell, hogy vezesse. Egyébként Lilinek is van saját oldala az interneten, ő is blogot ír, mivel kutya, vidámakat. Szívesen olvasom ezeket az írásokat, könnyít a lelkemen. Nagyon tisztelem Nikit azért, hogy amit a fejébe vesz, azt keresztülviszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!