Szombathely

2014.04.27. 08:49

A zsidó hitközség az állami támogatásból nem kér, gyűjtést szervez

Szombathely - A Szombathelyi Zsidó Hitközség is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelyet a Holokauszt Emlékév - a 70. évforduló - alkalmából meghirdetett Civil Alap-pályázaton nyertes, de az állami támogatást visszautasító szervezetek és személyek hoztak létre.

Ölbei Lívia

Amint a közlemény hangsúlyozza: a hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Zsidó és nem zsidó szervezetek és személyek azért fogtak össze, hogy tisztán, hitelesen emlékezhessünk meg a magyarországi holokauszt 70. évfordulójáról. A szombathelyi közösség négy programot, négy célt jelölt meg, s ezek megvalósításához gyűjti a civilek anyagi támogatását: A „Nyomot hagytak" ösztöndíjprogram, a szombathelyi zsidóság fel nem dolgozott hagyatékának, valamint a Vas megyéből elhurcolt romák történetének feldolgozására és bemutatására. A Zsidó Kultúra Házának kialakítása Szombathelyen. A szombathelyi Bercsényi utcai zsidó temetőben emlékmű létrehozása. Radnóti emléknap – amikor is a Szombathelyi Zsidó Hitközség és a szombathelyi Weöres Sándor Színház Radnóti Miklós-emlékestet szervez, a költő élettörténete és művei alapján. A programok megvalósításához 15 millió forint összegyűjtése a cél. (Részletek a hitközség honlapján.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!