Szombathely

2014.08.15. 18:00

Átadták a karnevál konyháját

Szombathely - Kísérleti régészetként működő római konyha is létesült a Történelmi Témaparkban a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány gondozásában.

Merklin Tímea

A konyhát - amelyben van kemence, mosogató, ételmelegítő is - péntek délután adták át.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a témapark ismeretterjesztő jellegéről beszélt, amelynek egyik objektuma a konyha, egy korábban elkészült másik eleme pedig a limes tornyának másolata, amelynek tövében azt tanulják a gyerekek már nem csak szombathelyi, hanem messzebbről is érkező iskolások , milyen volt a határ mentén élni.

Szommer Ildikó karneváligazgató kiemelte: törekvésük, hogy a témapark interaktív legyen, és ez a konyhában maximálisan megvalósul, hiszen valakik elkészítik az ételeket, mások pedig elfogyasztják. Apícius szakácskönyve, az egyetlen ránk maradt ókori receptgyűjtemény és ételkészítési tanácsadó is helyet kap majd a konyhában, érdemes lesz belelapozni, milyen ínyenc falatokat ettek eleink.

 

Mérei Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke az ismeretterjesztés autentikus voltát hangsúlyozta, és dicsérte Babos Bálint kivitelező személyét és aktivitását, aki - mint mondta - a karnevál James Bondja .

- A június 4-én megkezdődött munkálatok 1285 órát vettek igénybe, ebből több mint 700 órát Bálint dolgozott itt, vagyis éjjel-nappal, hogy elkészüljön. A munkatársak között volt 12 cserkész, 12 legionárius, egy darus és egy markló is.

Dr. Borhy László akadémikus és régészprofesszor, aki Pompeiben is dolgozott, sok szakmai segítséget nyújtott a karneválkonyha készítése során, mindig szem előtt tartva a hitelességet. A létesítmény felépítésében komoly szerepet vállaltak önkéntesek is, a hivatalos terveket dr. Mezős Tamás készítette.

Babos Bálint fő kivitelező részletesen bemutatta a konyhát, amelyet egy leemelt őrtorony helyére építettek.

Karneválkor a témapark egy hektáros területe is kevés, úgyhogy nem foglalhattunk el vele nagy helyet mondta. Mivel 20 négyzetméteres épületet lehet engedély nélkül létrehozni, ezért ez megadta a konyha méretét: négyszer öt méteres lett.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!