Szombathely

2016.05.04. 09:54

Az adócsökkentés és az otthonteremtés éve lesz 2017 - Vasi fideszes országgyűlési képviselők beszéltek a tervekről

Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz a 2017-es büdzsé – egyebek között erről is beszéltek lapunknak Vas megye fideszes országgyűlési képviselői, dr. Hende Csaba, V. Németh Zsolt és Ágh Péter a következő évi költségvetés kapcsán.

Cseszkó Tamás

Dr. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy Magyarország ma már stabil lábakon áll: növekszik a gazdaság, visszafizettük az IMF és az Európai Unió hitelét, csökkenő pályára került az államadósság. - A magyar reformok működnek, így a jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében - húzta alá a képviselő. Dr. Hende Csaba beszélt az adókkal kapcsolatos döntésekről, kiemelte, hogy a jövő évben továbbra is 15 százalék lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, amely az egyik legalacsonyabb Európában. - Nem feledkezik meg a kormány a gyermekeket nevelő magyarokról sem, ők a továbbiakban is számíthatnak a családi adókedvezményre - hangsúlyozta a képviselő, majd közölte: ennek havi összege a kétgyermekes családok esetében jövő év januárjától 15 ezer forintra nő gyermekenként. - A fiatal házasok is kapnak adókedvezményt, jelentősen csökkenthetik adóalapjukat - hangzott el.

A baromfihús áfája is csökken jövőre Illusztráció: Unger Tamás

V. Németh Zsolt arról beszélt, hogy más területeken is folytatódik az adócsökkentés, 2017. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a legfontosabb élelmiszerekre vonatkozó ÁFA, így egyebek között a tej, a baromfihús és a tojás fogyasztói ára is alacsonyabb lesz. - 2016-ban a sertéshús áfáját vittük így lejjebb, ezt terjesztjük most ki - húzta alá az államtitkár, hozzátéve, hogy 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatásokra és az internethozzáférésre vonatkozó áfakulcs. V. Németh Zsolt beszélt az életpályaprogramok folytatásáról is, amelyek keretében tovább nő a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése. Folytatódik az állami tisztviselői életpályamodell is. A fentiek mellett kiemelt célként fogalmazták meg, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megőrizzék a nyugdíjak értékét. A költségvetés ehhez minden szükséges forrást biztosít. A kormány előterjesztése alapján jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen. - Azt szeretnénk elérni, hogy tovább javuljon az ellátás színvonala, és az egészségügyi dolgozók megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz. A 2017-es költségvetés az oktatás és a kulturális szféra számára is többletforrásokat biztosít - tudatta az államtitkár.

Ágh Péter a kormány otthonteremtési politikájáról beszélt. - Az a kormány határozott álláspontja, hogy a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele - hangoztatta a képviselő. Szavai szerint a költségvetés továbbra is jelentős forrásokat biztosít az otthonteremtési programra. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés. A cél az, hogy minden magyar ember saját lakáshoz vagy házhoz jusson, elérhető áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!