Szombathely

2012.11.30. 15:24

Az orránál fogva

Jön! Jön! A Mesterdetektív, Black Comedy, A félkegyelmű, és a Portugál.

Kálmánchelyi Zoltán lesz az egyik főszereplője  Anthony Shaffer  Mesterdetektív című bűnügyi játékának, amelyet Horgas Ádám rendezésében láthat a tavaszi szezon bérletes közönsége.  A Mesterdetektív maga is  mestermű: mesterien mutatja meg, hogyan lehet a közönséget az orránál fogva vezetni. És Anthony Shaffer fordulatos, meglepő darabja az 1970-es premier óta ezreket csalt csapdába. A sztoriból film is készült (Shaffer maga írta a forgatókönyvet) Laurence Olivier és Michael Caine, aztán Michael Caine és Jude Law főszereplésével. Annyit elöljáróban elmondhatunk, hogy Andrew Wyke, a gazdag krimiíró meghívja Wiltshire-i villájába Milo Tindle utazási ügynököt. Beszélgetésükből hamarosan kiderül, hogy Milo Andrew feleségének a szeretője, és Andrew ezt egyáltalán nem bánja. De az igazi játszma csak ezután kezdődik. 



Kálmánchelyi Zoltán 


Bajomi Nagy György egészen biztosan nem hiányozhat Peter Schaffer Black Comedy című bohózatából, amelyet Szombathelyen Mohácsi János igazít színpadra. Nem tévedés, még egy Shaffer (de hát Mohácsiék is ketten vannak: egy János és egy István). Peter egy hajszálnyival híresebb (az Amadeus és az Equus okán), mint Anthony. Így vagy úgy, mindketten a színház mesterei. Peter Shaffer nem sokkal a szexuális forradalom előtt írta a Black Comedy-t. Benne Brian, a fiatal szobrász vendégségbe várja menyasszonyának katonatiszt édesapját, ráadásul ugyanezen az estén szeretné bemutatni alkotásait egy milliomos német műgyűjtőnek is. Aztán közbeszól egy váratlan, de dramaturgiailag jókor érkező áramkimaradás: várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna. Mi lesz ebből? 



Bajomi Nagy György



Czukor Balázs - ki más? Csak ő lehet Miskin herceg A félkegyelmű című Dosztojevszkij-regény színpadi változatában, amelynek szerzője és rendezője Jeles András. A félkegyelmű - kell-e mondani - Dosztojevszij egyik legnagyobb hatású műve. A regény központi kérdése úgy szól, hogy vajon a tökéletes jóság, a krisztusi szeretet meg tudja- e menteni a velejéig romlott, pénz- és kéjsóvárgástól, tomboló indulatoktól és önzéstől szenvedő világot. A szerző Miskin herceg alakjában a tökéletes szépségű embert akarta megteremteni. És mert a világban tökéletes embert nem talált, regénye főszereplőjét Krisztus tulajdonságaival ruházta fel. A herceg tehát maga a megtestesült jóság, aki azért jött, hogy fényt hozzon a világba. Hamarosan meglátjuk, milyen hatást vált ki a környezetében, amikor Svájcból megérkezik Pétervárra, és bekopog Jepancsinékhoz.  




Czukor Balázs 



Alberti Zsófi játssza Masnit kortársunk, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájában, amely Szerémi Zoltán rendezésében kerül színre a WS Színházban. Egy képzeletbeli magyar faluban, Irgácson vagyunk (mennyire beszédes a név is), ahová egy meleg nyári napon harminc év körüli, budapesti esszéíró fiatalember érkezik. Betér a kocsmába, ahol a vidéki mikroklíma jellemző figurái élik és fogyasztják (a fröccsök mellett) sivár mindennapjaikat. Itt aztán mintha végképp megállt és értelmetlenné vált volna az idő. A helyiek döbbenten és értetlenül fogadják a portugál naplementéről (szemben az öröklét ígéretét mormoló óceán) álmodozó fiút, aki gazdag felesége elől menekül, és úton a vágyott és boldog Portugália felé elidőzik kicsit Irgácson. Elidőzik? Vagy inkább elakad? Miféle nyomokat hagy maga után? Kiderül az elő-adásból.




Alberti Zsófi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!