Szombathely

2015.10.06. 15:52

Az uszodafelújítással kapcsolatban tett fel kérdéseket az MSZP

Szombathely – Jó, hogy megújul a szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő, de sok a kérdés és lehet, hogy van jogtalanság is az építkezés körül – ezt mondta Czeglédy Csaba és Tóth Kálmán. Több kérdést is feltett a két MSZP-s képviselő.

Bakos Ágnes

Kik a projektteam tagjai? – elsősorban erre a kérdésre vár választ Czeglédy Csaba és Tóth Kálmán, MSZP-s önkormányzati képviselők a szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő 2,2 milliárd forintos fejlesztésével kapcsolatban.

A képviselők elmondták: szeretnék, ha nyilvános lenne, melyik cég úgynevezett TAO-jából, vagyis társasági adójából jut 1,5 milliárd forint az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesületnek (AVUS) a felújítás lebonyolítására.

Emlékeztettek, hogy belügyminisztériumi forrás biztosítja Szombathely város önerejét a fejlesztéshez, az 697 millió forint.

Mint fogalmaztak, az uszoda köztulajdon, a Vasi Víz Zrt.-n keresztül a szombathelyi önkormányzat a létesítmény többségi tulajdonosa.

Közben a fejlesztését egy öt éve alapított egyesület koordinálja – ismeretlen projektmenedzsmenttel. Miközben Szombathelynek több szakértője is van, aki alkalmas a feladatra, mint a SZOVA, a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. – sorolták a politikusok.

– A projektmenedzsment mintegy 60-70 millió forintos bevétel lehet egy ilyen nagyságrendű projektnél, miért ne dolgozzon azért a város egyik cége? – tették fel a kérdést.

Hiányolják a vízilabda-egyesület elnökségét, és azt is szeretnék, hogy bővüljön a szervezet felügyelőbizottságának jogköre.

– Juhász Tibor, az AVUS elnöke tisztességét nem vonjuk kétségbe, de nem normális egy ilyen léptékű felelősségvállalás, 2,2 milliárd forint elköltése, egy személyben egy szervezet elnökének – mondta Czeglédy Csaba.

Egy hónap múlva bezár az uszoda, kilenc hónapig tart majd a felújítás – viszont még azt sem tudni, melyik cég lesz a kivitelező és azt sem, hol fognak edzeni a vízilabdázó gyerekek, sorolták a felvetéseiket a képviselők.

Kitértek arra is, hogy most 370 millió forint körüli értéket képvisel a létesítmény, ennek többszörösét éri a felújítás után – viszont vagyonjogi kérdést vet fel, hogy kié lesz, hiszen a fejlesztés az egyesületen keresztül történik. Keveslik, hogy az egyesület majd az önkormányzatnak ajándékozza – szerződést szeretnének erről.

Mindenekelőtt pedig azt, hogy a jövő keddi, rendkívüli közgyűlésen legyen téma az uszoda és termálfürdő felújításának ügye.

Kerestük az önkormányzatot is, nem kívántak válaszolni, hozzászólni a témához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!