Szombathely

2016.02.23. 08:50

Az utasok visszaállítanák az 1-es buszjáratot Szombathelyen - Zajos lakossági fórum volt

A város több részéből érkeztek a lakossági fórumra, amelyet dr. Nemény András, Szombathely 13. számú választókerületének képviselője szervezett, elsősorban a KISZ-lakótelepen élőknek. Mindenki az 1-es buszt akarja.

Bakos Ágnes

Február hónappal lépett érvénybe az új helyi járatos autóbusz-menetrend Szombathelyen. Sokan vannak, akik szerint nem előnyös változásokat vezettek be. - Rengeteg észrevételt kapott a busztársaság, az önkormányzat és én magam is, ezért tartottam fontosnak megvitatni a járat-problémákat - mondta dr. Nemény András, a körzet képviselője a Dési iskolában tartott fórumon.

- Én 1951-ben fejeztem be az általános iskolát, már akkor is járt az 1-es busz. Most meg egy tollvonással megszüntették - panaszkodott egy helyi asszony. Sarkalatos kérdés volt az 1-es járat:

- 1-es, vagy 12-es, mindegy, hogy hívják, de jöjjön be a boltokhoz, gyerekorvosi rendelőhöz! - óriási taps fogadta a felszólalót.

Szóltak még a fórum résztvevői arról is, hogy nincsenek összehangolva a járatok, van, hogy fél órával többet kell várni, és sokan lekésik a csatlakozásukat az új menetrend bevezetése óta.

- Reggel 14 percet késett a 2C, és mindennap késik valamennyit - mondta az egyik panaszos.




Egy másik felszólaló a vonatközlekedést is említette:

- Budapestről, a Keleti pályaudvarról két vonat is érkezik még, miután az utolsó helyi járat is elmegy Herény felé. Volt egy idős asszony, aki szerint a fiatal, új buszsofőrök nagyon „lendületesen" vezetnek, az időseknek nincs mindig idejük megkapaszkodni a buszokon.

- Ne csak a tanulókra gondoljanak! A tanszünetes menetrend még rosszabb, mint a hétköznapi - ez volt egy hangos résztvevő észrevétele.

Volt olyan felszólaló, aki kidolgozott egy, a teljes városra érvényes új menetrendet, azt mondta, minden részletre, átszállási lehetőségre odafigyelt, és szívesen megosztja a busztársasággal a minden részletre kiterjedő javaslatát - csütörtökre ígérte.

Egymásnak adták a szót a szombathelyiek, majd Dóka Zoltán, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ szolgáltatói központ igazgatója is elmondhatta a társaság álláspontját.

Beszélt arról, hogy várják a visszajelzéseket, egy jövőre esedékes, teljes átalakítás alapja lesz a szombathelyiek véleménye. - Ezen a héten és a jövő héten is tartunk utasszámlálást, hogy lássuk a járatok kihasználtságát - mondta az igazgató. Hangsúlyozta, hogy fontos a társaságnak, hogy elégedettek legyenek az utasok. Pozitívumként kiemelte, hogy a vérellátóba költözött szakrendelések innen, a KISZ lakótelepről érhetőek el a legjobban az egész városból. Felhívta a figyelmet a gazdaságos közlekedésre - ezt egyébként több felszólaló is érintette.

- Miért járnak csuklós buszok, amikor öt ember lézeng a járaton? - kérdezte egy helyi lakos. Dóka Zoltán azt mondta, nagy feladat a járművek csoportosítása, hiszen a nagy szombathelyi munkaadókat is ki kell szolgálniuk, amikor pedig szükség van a nagyobb járművekre. Azt ígérte, hamarosan két ARC típusú, alacsonypadlós autóbuszt csoportosít át a társaság a szombathelyi helyi járatos közlekedésbe.

Az igazgató végig jegyzetelt: felírt minden felmerült problémát és észrevételt.

A fórumot szervező képviselő, dr. Nemény András azt mondta, a pénz nem lehet akadálya az átalakításnak:

- Lesz forrás a menetrend átalakítására - jelentette ki, miután Szombathely gazdasági bizottsági üléséről érkezett a mintegy ötven fős fórumra a Dési iskola aulájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!