Szombathely

2016.11.15. 14:24

Bántalmazott gyermekek - terápia és izlandi modell

Szombathely – A gyermeki jogok érvényesítésének magasabb szintre emelését szolgálja az izlandi BARNAHUS modell szombathelyi bevezetése.

A vasi gyermekvédelmi központban felavatták az erre szolgáló helyiségeket, és szakmai konferencián mutatták be programot.

A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központban kedden avatták fel az izlandi BARNAHUS modell pilot programja keretében létrehozott helyiségeket, amelyekben bántalmazott gyermekek vizsgálata és terápiája zajlik majd a jövőben.

- A modell lényege, hogy szorosan együttműködnek azok a szervek, amelyek illetékesek a gyermekek bántalmazójának a felderítésében - tudtuk meg Bragi Gudbrandsson BARNAHAUS Izland gyermekvédelmi igazgatótól. A vizsgálat során a gyermekeknek nem kell több hatóság előtt elmondaniuk ugyanazt, hanem ezt egy helyen tehetik meg.

Pados Zsolt, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője elmondta, a BARNAHUS modell szombathelyi bevezetése széleskörű együttműködés eredménye. Alapítványi, egyesületi, állami, önkormányzati segítséggel, és Szombathely város támogatásával hozták létre azokat a helyiségeket, amelyekben a vizsgálat és a terápia történik majd. A helyiségek kialakításán túl létrehozták azt a stábot is, amely ebben a programban dolgozni fog. Ebben a munkában az igazságszolgáltatás munkatársai, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, illetve a gyermekvédelmi szakemberek működnek együtt azért, hogy a bántalmazások vizsgálata minél gyorsabban lezáruljon.

- Civil szervezeti kezdeményezés és dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértő pénzt, időt, energiát nem sajnáló programjaként megvalósuló szobák kellő módon szolgálják ezt a modellt - emelte ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a szombathelyi közgyűlés jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke.

A helyiségek felavatása után kétnapos gyermekvédelmi konferencia kezdődött a szombathelyi városházán, ahol a résztvevők részletes tájékoztatást kapnak a gyermeki jogok érvényre jutását biztosító izlandi modell működéséről. Ennek mintegy folytatása lesz csütörtökön Budapesten az az országos gyermekvédelmi konferencia, amelyen bemutatkozik a BARNAHUS modell szombathelyi pilot programja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!