Szombathely

2013.10.21. 15:30

Bolyaisok Felvidéken

Szombathely - Már hagyomány a Bolyai Gimnáziumban, hogy a diákok és pedagógusaik ősszel a Felvidéken kirándulnak alsóbodoki testvériskolájukkal együtt.

Merklin Tímea

Idén a Nyitra menti magyar településeket és a Garam menti bányavárosokat keresték fel a Vas megyei Önkormányzat segítségével és a Határtalanul! program támogatásával.

A testvériskolák diákjai az egykori selmeci akadémia előtt. Fotó: Kocsis Zsolt

– A 34 bolyais diák és kísérő tanáraik, az ógyallai csillagdában találkoztak a felvidéki diákokkal – tudjuk meg Kukor Ferenc igazgatóhelyettestől. – Itt emlékeztek meg a két csillagász: a herényi Gothard Jenő és az ógyallai Konkoly-Thege Miklós kapcsolatáról. Innét Martosra látogattak, ahol Feszty Árpád a híres körképét készítette. A festőről elnevezett parkban is jártak, itt rendezték a „felvidéki Tusványost". Elmentek Jedlik Ányos szülőfalujába, majd Érsekújváron a történelmi korzón sétáltak, és meglátogatták a Pázmány Péter Gimnáziumot. Másnap a régi magyar bányavárosok felé indultak. Egy régi mese szerint a korabeli Magyarországot hármas lakat alatt őrizték, amelyeket fel kellett nyitni, hogy az ország európai nagyhatalommá válhasson. Az egyik lakat rézből, a másik ezüstből, a harmadik aranyból készült. A rézkulcsot Besztercebánya, az ezüstkulcsot Selmecbánya, az aranykulcsot Körmöcbánya adta. Zólyom várában Balassi Bálintról emlékeztek meg. Felkapaszkodtak a 12. századi zobordarázsi templomhoz, majd Alsóbodokon tanórákat látogattak, és megnézték a tavaly felszentelt Esterházy János-kálváriát. A testvériskola diákjait ma fogadják Szombathelyen, az'56-os forradalom ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!