Szombathely

2015.08.29. 13:46

Bőven ettünk és ittunk a Karneválon– mit érdemes megkóstolni?

Karnevál idején nem lehet elkerülni a Fő teret és a környékét belengő illatokat. Aki addig nem volt éhes, az az lesz, és nem tud ellenállni az ínycsiklandozó falatoknak. No és persze italoknak sem.

Hartyányi Gabriella

Egymás mellett csak úgy roskadoznak a kemencék, serpenyők és egyéb sütő-főző edények tele sült hússal, kolbásszal, langallóval. Az egyik különlegességről, Mátyás Csemegéjéről megtudtuk, mi van benne, de a titkos receptet nem árulták el. Ott helyben készítik. Kerül bele kockázott bacon, pirított hagymával benne szintén kockázott csülök, az egész leöntve hagymás, tárkonyos, tejfölös szósszal és abban megfőzve. Kenyér langallóban tálalják. Száka Tamás tulajdonos szerint felkészültek az éhes szájak támadására. Az egész karnevál alatt készek mindenkit megetetni. 2000 óta, amióta a Savaria Karnevál újra indult, Mátyás Csemegéje kint van a Fő téren. Sokaknak ez a kedvence, többen mondják, hogy csak ezért jönnek ki, mert máskor nem lehet kapni. A mesterek csak a karnevál ideje alatt készítik.

Mátyás Csemegéje, meg kell hagyni, igen ízletes. A hagyma, a szalonna és a csülök már magában nem hangzik rosszul. Mindez megbolondítva a szósszal igen csak kényezteti az ember nyelvének ízlelőbimbóit. No és persze, lehet rá inni is.

A kulináris élvezetek jól kezdődtek. Némi sült kolbász kóstolgatása után egy pohár hideg szóda éppen lecsitítja a nézelődő éhségérzetét.

Azonban még nincs vége, nem lehet abbahagyni, enni kell. A következő kisházból édes illatok terjengenek. Hát persze, hogy kürtöskalács. Van itt fahéjas, csokis, diós, kakaós, vaníliás és meglepő módón mazsolás is. Lepsényi Lászlóné és csapata már kilenc éve jön a karneválra Nagyatádról. Minden évben frissen sült kalácsaival kedveskedik a vásárlóinak. - a szerző bevallja a fahéjas a kedvence. Nem maradhat ki a gumicukor és az aszalt gyümölcsök sem.

Miután ettünk, az ivásra is gondolni kellett. Hiszen nem lehet a húsokat, kalácsokat csak szódával öblíteni.  Némi keresgélés után rátaláltunk a pálinkára. A Magna Cum Laude együttes dalát dúdolgatva érdeklődtünk, mit lehet kapni a pult mögött. A szép hosszúkás pálinkás üvegek izgalmas tartalmakat rejtenek. Gotthárd Ferencék, az egyik neves vasi pálinkakészítő kollégái évek óta kint vannak és kényeztetik a pálinkára vágyókat több helyszínen is. Mindig lehet kapni hagyományos pálinkákat, de különlegességeket is. Van most is például vadszilva, vadkörte és vadcseresznye és kökény is.

Ezeket inkább ilyen alkalmakkor szokták kihozni, mert ekkor könnyebb megkóstoltatni. Az emberek otthon általában a csak a hagyományos ízeket isszák. Ha ezeket valaki megpróbálja mind végig kóstolni, annak bizony talicska kell a hazajutáshoz.

Annak, aki nem szereti az erőset, nem kel elszomorodnia, hiszen a borok utcájában biztosan talál kedvére valót. Kovács Edina, az egyik pincészet munkatársa szerint évente megjelennek itt és hozzák a boraikat. A nagy melegben a rosé, fröccsnek fogy a legjobban. Az evés és ivás után, amikor már azt hiszi az ember, hogy nem fér bele több, meglátja a fagyit. Ki tudja megállni, hogy a hűsítő csoki-vanília torony a végső állomás. Ezután már nem lehet mást tenni, mint valahogy hazajutni és felcsapott talpakkal kivárni az esti koncerteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!