Szombathely

2014.10.13. 18:29

Bronzérmes ácsok

Szombathely, Lille - Az ács szakma magyar bajnokai, a szombathelyi Hefele iskola volt diákjai sikeresen szerepeltek az EuroSkillsen Lille-ben. A Szakmák Európa Bajnokságán bronzérmesek lettek.

Némethy Mária

- Felbert Attila és Vidos Ádám májusban hefelés diákként került be az országos szakmai döntőbe. Már az nagy elismerés volt iskolánknak, a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakiskolának - mondja  dr. Szalai Péter igazgató, aki örömmel újságolja: az akkor nyertes két diákjuk nemrégiben Lille-ben, a nagyon rangos EuroSkillsen bronz érmet szerzett.

Hosszú út vezetett a sikerig Felbert Attilának és Vidos Ádámnak, akik ezekben a napokban költöztek ki, és rendezkednek be németországi munkahelyükön.

A történetük egy éve kezdődött. Akkor az iskolai háziversenyt megnyerték, majd az országos döntőben Budapesten Felbert Attila első, Vidos Ádám pedig második lett ács szakmában.

Vidos Ádám és Felbert Attila itt még a Hefele tanműhelyében
(Fotó: Hefele Szakképző Iskola)

- Ezután a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nevezte be őket  az EuroSkillsre, erre a Nyugat-Európában nagyon rangosnak számító szakmai versenyre - hallom a részleteket Kovács Lászlótól, a Hefele faipari tanműhelyének vezetőjétől, aki nem felejti megemlíteni: mindkét diák résztvett abban a válogatott csapatban, amely az iskolából indult útnak Németországba, a biberachi tanulmányútra. Ez az Európai Bizottság által támogatott  háromhetes út az iskola nyertes projektje volt. Ott nagyon sok mindent láttak, tapasztaltak a fiúk, ami megfogta, ösztönözte őket. Felkészülésükben nagyon sokat segített szakmai tanáruk, Tóth Ártpád és Péter Gábor szakoktató, s egy volt hefelés diák, dr. Hantos Zoltán, aki ma a soproni egyetemen tanít, s egyúttal az EuroSkills magyar ács szakértője. Anyagilag támogatta felkészülésüket az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), így kerültek Nagyvázsonyba, ahol egy nagyon modern felszereltségű ács cégnél kezdtek gyakorolni.. Közben  nyár elején megszerezték szakmunkés bizonyítványukat, aztán augusztustól két hónapon át nagyon intenzíven készültek a lille-i versenyre. Napi 8-9 órát gyakoroltak. Mentálisan és szakmailag is készültek a nagy erőpróbára. Minden napjuk futással kezdődött a Csónakázó-tó körül, majd rajzot készítettek, később tetőszerkezetet. Hat tetőt "gyártottak"  Szombathelyen. Így készültek a versenyre, ami előtt a legtöbb időt már Nagyvázsonyban töltötték a kitűnő felszereltségű cégnél.  Megtanultak csapatként együttműködni, bízni egymás döntésében és munkájában.

Lille-ben a verseny három napon át tartott napi 6 órában. Ez fantasztikus koncentrációt igényelt tőlük. Itthon ezt is, az idővel bánást és a pontos mozdulatokat is be kellett gyakorolniuk. A zsűri egy tetőszerkezet 2,5x2,5 méteres makettjét kérte elkészíteni a versenyzőktől, s közben mért minden részfeladatot: a rajzok pontosságát, az alkatrészek elkészítését, majd menet közben is a tetőszerkezet pontosságát, de a precízség mellett a gyorsaságot és a jó döntéseket is.

­A fiúk kiválóan helytálltak. Ezt az is bizonyítja, hogy a szakmai nyelvet németül is jól beszélő két fiatalember az ÉVOSZ-on keresztül németországi munkaajánlatot kapott. Most éppen berendezkednek új lakóhelyükön Németországban.

Dr. Szalai Pétertől, a Hefele Szakképző Iskola igazgatójától végül azt is megkérdezem: felhőtlen ez az öröm? Akkor is az,  amikor más, gazdagabb országok szipkázzák el a tehetséges szakmunkásainkat?

- Igen, ez az öröm ideje számunkra, mert ilyen sikert a Hefele iskola a fennállása óta még  nem könyvelhetett el magának -  szögezi le az igazgató, aki hozzáfűzi: - Jelentős, segítő háttérstábbal bizonyítottak a fiúk, akik most belecsöppennek egy nemzetközi vérkeringésbe, megismerik  szakmájuk legfejlettebb technológiáját. Én szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy vissza fognak jönni, s itt, Magyarországon kamatoztatják majd tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!