Szombathely

2012.11.27. 18:49

Bűnös a tűzgyújtó

Kőszeg - Tíz hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a szombathelyi férfi, aki tavaly nyáron a megyében több helyütt is gabonatáblákat gyújtott fel.

Simon Erzsébet

Jogerős ítéletében tíz hónap, börtönben letöltendő - két év próbaidőre felfüggesztett  - szabadságvesztést szabott ki a Kőszegi Városi Bíróság a szombathelyi T. I. Z.-re kedden. A negyvenéves, büntetlen előéletű  férfi tavaly júliusban és augusztusban hatszor dobott el égő cigarettacsikket aratás előtt lévő gabonatáblákba. Nemesbőd, Szombathely, Kisunyom és Tömörd határában figyelte örömmel a fellobbanó lángokat.



Ítéletet hirdet a gabonatáblákat gyújtogató férfi perében dr. Füzy Erzsébet a Kőszegi Városi Bíróságon (Fotó: Ohr Tibor)

"Régóta gyújtogatok, nem tudom, ez betegség-e nálam. Mindig is vonzódtam a tűzhöz, szerettem nézni, ahogy fellobbanak a lángok, de csak kisebb tüzeket akartam, és kárt sohasem akartam okozni" - mondta el a férfi még a nyomozáskor  tett vallomása során. A tárgyalóteremben beismerte a cselekményeket, kivéve a kisunyomi tüzet. Az ezt taglaló vádpont alól bizonyíték hiányában fel is mentette dr. Füzy Erzsébet bíró.

A perbeszédek érdekessége volt, hogy a dr. Kordé Csaba ügyész által precízen elmondottakkal a vádlott védője, dr. Kereszturi Mónika teljes mértékben egyetértett. Az ügyész az összességében  csaknem tízmillió forintos - részben megtérült - kárt okozó, többrendbeli rongálással vádolt férfi büntetéséül felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pártfogói felügyelet kirendelését kérte. Ez utóbbira prevenciós célzattal is szükség van. Az igazságügyi pszichiátriai szakvélemény szerint ugyanis a férfi   kényszeres személyiségzavarban szenved - ebben benne foglaltatik a pirománia is -, ám ez nem korlátozta abban, hogy tettének súlyát, veszélyességét  felismerje. A bíróság ítéletét valamennyi fél tudomásul vette.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!