Szombathely

2016.12.07. 17:55

Csak a testemen át - Gergye Krisztián pénteken a képtárban provokál

Szombathely - Gergye Krisztián táncos-koreográfus végre a Szombathelyi Képtárban provokál. Mi mással, mint a fesztiválfődíjas Aukcióval? A kortárs/tánc/színház eszközeivel most is - mint mindig - érzékeny problémákra tapint. Mi a művészet? Mire való? Az Aukció-akció december 9-én (péntek) 19 órakor kezdődik a képtárban.

Ölbei Lívia

Az ajánló szerint az Aukció egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként is értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek végső célja egy festészeti alkotás megvalósítása . Vagyis az előadás során tényleg festmények születnek: maga a születés, a létrejövés, a táncos teste által megvalósuló alkotás; illetve a kiállítás és az eladás a tét. Az a kép, amely nem kel el az alkalmi piacon - megsemmisül. Mint minden előadás. Az Aukció 2014-ben Budapesten elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját.

Fotó: Trafó

A kőszegi születésű Gergye Krisztián táncszínházi, koreográfusi, rendezői működését eredendően erős képzőművészeti érdeklődés jellemzi: koreográfusként és táncosként alapvetően képekben gondolkodik . Legújabban Kokoschka babája és Tou-
louse-Lautrec új, színpadi életre keltésével hívta föl magára a figyelmet.

Abban pedig, hogy Vas megyében is létezik rajongótábora a nemzetközi kontextusban is értelmezhető, minőségi kortárs táncnak, elévülhetetlen érdemei vannak Gergye Krisztiánnak és társulatának - és persze a társulatot évek óta rendszeresen föllépni hívó Kőszegi Várszínháznak. Gergye Krisztián nem csak repertoáron tartott előadásait hozza el a várszínházba: kőszegi ősbemutatói is voltak, különleges helyszínekkel. De a várudvar önmagában az a hely, ahol minden előadás újjászületik, újraértelmeződik (mint például az idén augusztusban az eredetileg a Müpában bemutatott Kokoschka babája előadás).

A kifejezetten kőszegi Gergye-ősbemutatók közül most említsük meg az Egy elsurranó patkány című 2012-es megrendítő összművészeti eseményt: Gergye Krisztián alaposan újragondolta Kristóf Ágota/Agota Kristof drámáját, a volt kőszegi téglagyárban bemutatott előadás ráadásul magyarországi ősbemutatóként került be a színháztörténetbe, Hollósi Frigyessel a főszerepben.

A szombathelyi vendégjáték napján nyílik meg a képtárban a most már hagyományosnak mondható kétnapos karácsonyi vásár: a standokon kézművesek, képzőművészek kínálják portékáikat. Mert a művészet egyfelől világmagyarázat és világértelmezés, másfelől árucikk: eladó és megvásárolható. Gergye Krisztián előadása pont arra a feszültségre alapoz, amely ebben a kettősségben rejlik.

Az Aukció pénteken 19 órakor kezdődik a Szombathelyi Képtárban, teremtés és megsemmisítés határán.

Gergye Krisztián kortárstáncos, koreográfus, rendező az Aukcióval teszi le névjegyét a Szombathelyi Képtárban. Fönn: Kép az előadásból, amelyben megszületnek, aztán vagy megmaradnak, vagy megsemmisülnek a képek. Minden a közönségen múlik! Lenn: Gergye Krisztián és társulata rendszeresen visszajár a Kőszegi Várszínházba. Pillanat az Agota Kristof-bemutatóból: az Egy elsurranó patkány magyarországi premierje megrendítő, emlékezetes élmény marad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!