Szombathely

2015.04.25. 17:50

Cserkészek lepték el a szombathelyi Fő teret

Közösségi programokkal várták a cserkészek a családokat a Fő téren szombaton. Az érdeklődők megismerkedhettek a mozgalommal, és különböző játékokba is bekapcsolódhattak. Így ünnepelték Szent György, a cserkészek védőszentjének napját.

Médiaközpont

Villámcsődülettel kezdődött az országos cserkésznap szombathelyi programsorozata: énekelve hívták játszani a tér járókelőit a cserkészek a Szentháromság szobor köré. Több állomáson várták az érdeklődőket. Lehetett totót kitölteni, bőrből tarsolyt, papírból és ruhacsipeszből repülőt készíteni, arcot festetni, társasjátékozni, cserkész-jelképekkel ellátott kitűzőt fabrikálni. A kézműves foglalkozások mellett kerékpártúra, bábszínházi előadás, falmászás, táncház is szerepelt a kínálatban, éjszaka pedig távcsöves csillagnézést szerveznek.

Az esemény célja felhívni a figyelmet a cserkészmozgalomra, szeretnének minél több fiatalt megszólítani. Szombathelyen öt cserkészcsapat működik majdnem 300 fős tagsággal, három egyházi iskolákhoz, kettő plébániákhoz kapcsolódik - mondta el Hamza István, a Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyét átfogó III. cserkészkerület elnöke.

fotók: Médiaközpont

Ez a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma, politikamentes, valláserkölcsi alapon szerveződik. Nemzetközi szinten 1907-ben indult Nagy-Britanniából, Magyarországon 1910-ben jött létre az első cserkészcsapat. Az 1940-es évek végén betiltották, 1989-ben alakult újjá az országos szövetség.

Kötelességteljesítés, segítőkészség, törvénytartás - ez a cserkészfogadalom három alappillére. A cserkészeké nyitott, mégis befogadó közösség, jó közéjük tartozni - vélekedtek egybehangzóan a rendezvény lebonyolításában segédkező kiscserkészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!