Szombathely

2015.10.09. 13:15

Eddig csaknem négyszáz fogyasztónál zárták el a gázt Szombathelyen!

Szombathely - Jelenleg több száz lakásban szünetel a gázszolgáltatás Szombathelyen, minden ötödik lakással gond van. Az ingyenessé tett felülvizsgálat az oka a kialakult helyzetnek.

Budai Dávid

Egyre nagyobb a felháborodás a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatával kapcsolatban, ami érthető, hiszen - ahogyan megjósoltuk -, a szakemberhiány miatt nagyon úgy néz ki, hogy Szombathelyen több tucat lakásban nem lesz fűtés a télen. Azt azonban mi sem gondoltuk, hogy ekkora a baj. Megkerestük ugyanis a GDF SUEZ gázszolgáltatót, és megtudtuk: jelenleg Szombathelyen 374 társasházi lakásban szünetel a földgázszolgáltatás a felülvizsgálat során tapasztalt gázszivárgás miatt. A társaság hangsúlyozta: szakembereinek gázszivárgás esetén nincs mérlegelési lehetőségük, mivel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetnek minősül, ezért ilyen estekben a földgázellátásról szóló törvény értelmében a gázszolgáltatást fel kell függeszteniük. Megtudtuk azt is, hogy a földgázszolgáltatás felfüggesztéséről és a visszakapcsolás feltételeiről minden esetben tájékoztatólevelet kaptak az érintett felhasználók. Ez azonban sovány vigasz, mivel a földgázellátásról szóló törvényben előírtak szerint a hibák kijavítását az ingatlan tulajdonosainak kell elvégeztetniük. A szerelés költségeit tehát a fogyasztónak kell állnia, már ha talál olyan szakembert, aki éppen ráér, ez pedig most Szombathelyen nem egyszerű feladat. Ha mégis sikerül gázszerelőt keríteni, akkor a gázszolgáltató ígérete szerint soron kívül helyreállítják a gázszolgáltatást.

Megtudtuk: Szombathelyen a mai napig 4 ezer 100 lakásban végezték el a szakemberek a megrendelt felülvizsgálatokat, és még idén 400 lakás felülvizsgálata kerül sorra. Kíváncsiak voltunk, hogy az ellenőrzött lakások hány százalékában találtak olyan hibát, ami a rendszerből való kizárást eredményezte. Kiderült: a lakások majdnem húsz százalékában volt gond, vagyis minden ötödiknél. Ezek szerint még körülbelül nyolcvan lakásban számíthatnak idén arra, hogy lekapcsolják őket a rendszerről. A GDF SUEZ úgy nyilatkozott, hogy a műszaki biztonsági ellenőrzéssel és a tervfelülvizsgálattal kapcsolatos, jogszabályban előírt határidőket minden esetben betartják. Biztosan így is van, ez azonban nem vigasztalja azt a több száz embert, akik gáz nélkül maradnak a téli hónapokra is. Főleg, hogy az előrejelzések szerint a hétvégén már kilenc fokig hűl a levegő, kedden pedig a minimum hőmérséklet mindössze öt fok lesz.

Több felháborodott posztot is találtunk a Facebook-on a témával kapcsolatban. Egy bejegyzés szerint a szolgáltató a szolgáltatásból történtő kizárás idejére is számláz, alapdíjat és becsült gázfogyasztást számít fel. Egy másik olvasó pedig azt írja: Mekkora pofátlanság elzárni a tél kezdete előtt a gázt, főleg ott, ahol a fűtés is így működik?

Dr. Beliznai Pálné a Bem Lakásszövetkezet elnöke elmondta: egy hónappal ezelőtt náluk is volt olyan lépcsőház, amelyik ki volt zárva a rendszerből, azonban már elvégezték a javításokat, így jelenleg náluk minden általuk kezelt házban működik a szolgáltatás. Megtudtuk: a felkészülést a szövetkezet már 2008-ban megkezdte, amikor megjelent az első kormányrendelet. Hét évvel ezelőtt aszerint osztályozták a lakásokat, hogy a gázszolgáltatás csak a főzést érinti-e, vagy pedig kihat a meleg vízre és a legkritikusabb pontnak tekinthető fűtésre is. Ez utóbbiból összesen 380 lakás van a szövetkezet kezelésében, amelyekből már 205 lakást felül is vizsgáltattak.

Hiába ütemezték be azonban a felülvizsgálatokat időben, a jogszabályt összesen négy alkalommal módosították, így most már a gázszolgáltatónak kell állnia a felülvizsgálat díját. Ez elsőre a lakók szempontjából kedvező fordulat, azonban romba döntötte az ütemezést, hiszen a lakástulajdonosok - érthető módon - arra szavaztak, hogy nem akarnak fizetni a felülvizsgálatért, így megvárták a gázszolgáltató által kirendelt felülvizsgálót, majd jön, amikor jön. Ez azonban azt eredményezte, hogy Szombathelyen rengeteg lakónál már a fűtési szezonban derült ki, hogy probléma van, ezért a lehető legrosszabbkor zárták ki őket a szolgáltatásból. A lakókat ráadásul felkészíteni sem tudják arra, hogy számoljanak azzal, előfordulhat, hogy komoly költséggel járó szereléseket kell elvégezni a lakásokban. Már ha egyáltalán van hadra fogható szakember, de nagyon úgy néz ki, hogy nincs.

Dr. Beliznai Pálné elmondta: az pedig, hogy a szeptember 15-étől május 15-éig tartó fűtési szezonban végzik el a felülvizsgálatot, komoly hiba, hiszen míg a főzés könnyen megoldható gáz nélkül is, a fűtés már sokkal nagyobb probléma. Ahogyan korábban említettük, a Bem Lakásszövetkezetnél jelenleg nincs gond, viszont még lehet, mivel az idei és az elmúlt évben - az új szabályozás miatt - mindössze tíz épület felülvizsgálata történt meg, azonban 56 épület, azaz 2537 lakás még hátravan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!