Szombathely

2014.11.19. 15:44

Égi és földi élmények a tankerület iskoláinak - Kiosztották a természetismereti vetélkedő díjait

Szombathely – Az Ég és föld címmel szervezett természetismereti vetélkedő díjátadó ünnepségét a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában rendezte meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szerdán kora délután.

Merklin Tímea

Az esemény egy országos program része, amelyben a KLIK - a partnerség és a hálózatosodás jegyében – közösségi eseményeket hoz létre szülők, intézmények, külső segítők részvételével a gyerekek érdekében. Az összesen 300 rendezvény közül Vas megyében 12 ilyen volt. A szóban forgó vetélkedő külső partnere a Kámoni Arborétumért Egyesület volt.

A Reguly iskola csapata a nyereményekkel: Bosits Berill, Varga Bence, Berta Szilvia, Berta Dániel mögött Zielbauer György igazgató, Fodor István tankerületigazgató és Szabó Gábor projektreferens (Fotó: Timár Gergely)

- Nagyon fontos, hogy megadjuk a gyerekek számára az élményszerű tanulás lehetőségét. Egészen más a természetben vagy a csillagvizsgálóban megtapasztalni a dolgokat, mint csak tankönyvben olvasni a tudnivalókról – hangsúlyozta Fodor István, a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatója a mai eredményhirdetésen. - Minél több iskolát szeretnénk bevonni a programjainkba, célunk a múzeumok meglátogatása is. A Szent Márton évben is sok feladatunk lehet abban, hogy az iskolák élményszerű ismeretszerzési lehetőséghez jussanak.

- Sikerült kinyitni a diákok érdeklődését a vetélkedő során, többször zavarba ejtően felkészültek voltak, sokat olvastak hozzá a megadott témához – mondta dr. Vincze Ildikó csillagász, aki kreatív feladatokat adott a gyerekeknek. Hozzátette: A természettudományok ugyanúgy hozzátartoznak a műveltséghez, mint a humán tárgyak. Felnézni az égboltra, és tudni, mit „csinálnak” ott a csillagok, ugyanúgy az életünk része, mint a füvek és a fák társasága.

- Bevetettük a digitális kultúrát is, hogy a gyerekek számára elég vonzó legyen, geocaching kincskeresést rendeztünk. Érdekes, hogy a lányok hamarabb megtalálták a kincseket, mert precízebben betájolták magukat. A fiúk túl hamar akarták a feladat végére járni, a lányok megfontoltabbak voltak – tudtuk meg Szabó Gábortól, a KLIK projekt referensétől.

A vetélkedőn első lett a szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, második a Gothard, harmadik a Váci, negyedik a Dési, ötödik a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi, hatodik a rumi Rumi Rajki iskola.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!