Szombathely

2015.10.15. 16:24

Együtt élünk című rendezvény, az oladi iskolában

Szombathely - Fiatal korban kell kialakítani a vakok és gyengénlátók iránt való szolidaritást és empátiát, és tudatosítani, hogy gyakran segítségre szorulnak. Ezt szolgálja az Együtt élünk című rendezvény, amelynek az oladi iskola ad helyet.

Beszélő vércukorszintmérővel, Braille-társasjátékkal, tapintható dominóval is megismerkedhetnek az érdeklődők, és egy sötét szobában azt is kipróbálhatják, milyen látás nélkül tájékozódni. A program 7-8. osztályos diákoknak szól, idén 350-en jelentkeztek.

– Azt gondoljuk, hogy ezzel az érzékenyítő gyakorlattal másképp fognak viszonyulni a látásfogyatékossággal élő emberekhez. Nagyon fiatal korban kell ennek a másságnak a megismertetését elvégezni – mondta el Fekete Árpád, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet igazgatója.

Az asztalnál dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar mellettük Kelemen Zoltán színész és Völgyi Attila zenepedagógus. Fotó: szombathely.hu

Az országban 45 ezer, Szombathelyen 500 látássérült él. Egy felmérés szerint az emberek a fogyatékkal élők közül a vakoknak segítenek leginkább. – Változó a kép. Nem mondhatom, hogy mindenki segít, de egyre jobb tendenciát mutat a dolog, egyre többen segítenek. Jók ezek a rendezvények, megszokják az emberek, hogy vannak vakok, és segítenek. Például a gyalogátkelőhelynél vagy a buszmegállónál, hogy éppen milyen járat indul – mondta el Varga Olivér, aki maga is látásfogyatékossággal él.

– Ezek az emberek nem kevesebbek, hanem olyan kihívás előtt állnak, amit le kell győzniük. Szeretnénk, ha Szombathely szolidáris város lenne, ahol segítenek a rászorulókon – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester a programsorozat hivatalos megnyitóján. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő saját nagymamája történetét elevenítette fel, aki az 1930-as évek közepén megvakult, mégis 12 gyermeket nevelt fel.

Az egyhetes rendezvénysorozatot a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a Szülőföld Egyesület, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, valamint a Boza Gáborné Alapítvány közösen hívta életre.

A program keretében vasárnap Szombathelyen rendezik a csörgőlabda nemzeti bajnokság első fordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!