Szombathely

2016.07.01. 18:15

ELTE-campus lesz a SEK - Kétszer annyi hallgatóra számítanak

Szombathely – Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) szombathelyi campusaként működik tovább a Nyugatmagyarországi Egyetem pedagógusképző, valamint a természettudományi és művészeti kara.

Cseszkó Tamás

– Még stabilabb, hitelesebb és kiszámíthatóbb lesz a szombathelyi felsőoktatás – nyilatkozta lapunknak dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a döntés kapcsán, miszerint a szombathelyi felsőoktatási képzés immár az ország egyik legnevesebb egyeteméhez, az ELTE-hez csatlakozott. Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár hivatalosan is bejelentette: a Savaria Egyetemi Központ karai 2017. január 1-jétől az ELTE szombathelyi campusaként nagy fokú önállósággal működhetnek tovább úgy, hogy közben a helyi igényeket is figyelembe veszik. Június 27-én megszülettek az egyetemi szenátusi döntések, így már csak a fenntartó határozata szükséges a változtatáshoz. A Savaria Egyetemi Központ közleményében tudatta: a felsőoktatás olyan átalakításon megy keresztül, amelynek célja, hogy jobban megfeleljen a társadalom és gazdaság elvárásainak. Az ELTE és a SEK integrációjával mindkét fél és a magyar felsőoktatás számára is előnyös megoldás születik.

Dr. Palkovics László államtitkár, dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón Fotó: Hoirnyák Emőke

Dr. Hende Csaba hangsúlyozta: az a cél, hogy Szombathely és a térség az élet minden területén fejlődjön. - Így van ez az oktatásunkkal is, szeretnénk, hogy a városunkban tanuló diákok piacképes diplomát szerezzenek. Ezért indítottuk el a gépészmérnökképzést, ezért harcoltunk nagy erőkkel azért, hogy még jobb legyen a felsőoktatásunk - húzta alá. Szombathelyen az átalakítás első lépése a duális gépészmérnökképzés elindítása volt, amely a régió gépészmérnökhiányára reagált. Az iparbarát képzés létrehozásának sikertörténete után a SEK folytatja igazodását a valós társadalmi és gazdasági szükségletekhez. A SEK a jövőképében három fókuszterületet emelt ki: a műszaki, a pedagógusképzési, valamint a sporttudományi és egészségfejlesztési területet. Ezek adják a szombathelyi képzési portfólió alapját, amely egy fenntartható szakstruktúra létrehozását teszi lehetővé az ELTE közreműködésével. Az integrációtól a jelenlegi hallgatói létszám megkétszereződését várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!