Szombathely

2014.01.31. 15:55

Értékeltek a pártok

Szombathely - Pörgős közgyűlés után értékeltek a pártok képviselői péntek délelőtt a városházán.

Farkas Eszter

Balassa Péter, a Jobbik képviselője beszélt elsőként.

– Látszik, hogy közeledik a választás – hangsúlyozta Balassa Péter összefoglalója elején. Mint mondta, a közgyűlés első napirendi pontja hosszas vitát váltott ki: semmi probléma nincs azzal, hogy az állam átvette a város adósságát. Inkább azzal, ahogyan mindezt kommunikálja a városvezetés. „Hogyan lett a városnak közel 20 milliárd forintos adóssága?" – tette fel a kérdést a politikus. Balassa beszélt arról is, hogy Szakály Gábor a közbeszerzési bizottság tagjaként részt vett az Agora-pályázat közbeszerzési előkészítésében, ami viszont összeférhetetlen egy másik pozíciójával. Hangsúlyozta: azzal, hogy az önkormányzat átvette például a Parkerdő lakópark útjait, a Fidesz közeli vállalkozások egy nagy választási ajándékcsomagot kaptak.

Horváth Zoltán, az LMP képviselője is az adósságkonszolidáció témájával kezdte sajtótájékoztatóját. Szerinte ugyanis maga a tény, hogy nem lesz adóssága a városnak, nem rossz dolog, ám ugyanúgy a szombathelyi adófizetők terhe lesz, hiszen annyi történt csak, hogy az önkormányzattól az államhoz került az adósság. A képviselő kitért a Falco-gyár kapcsán felmerült lakói panaszokra is. Mint mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy enyhíteni tudjanak az ott élők panaszain. Feltette továbbá a kérdést, hogy miért pont a Parkerdő lakópark útjait vette át a város, hiszen rengeteg hasonló helyzetben lévő utca van Szombathelyen.

Az MSZP-SZTKE frakció részéről Gyebrovszki János és Horváth Attila összegezte a közgyűlést. Horváth Attila szerint aggályos a Parkerdő-lakóparkkal illetve egy másik cég lakópark építésével kapcsolatban megszületett önkormányzati határozat. Kiemelte azt is, hogy vizsgálatot kért a frakció a jegyzőtől, hogy valóban igazak-e azok az információk, miszerint az Agorának szilveszterkor területfoglalási engedélye volt a Fő térre, ezt pedig 50 ezer forintért adta át egy cégnek. A frakció megvárja a vizsgálatot és azután döntik el, hogy tesznek-e feljelentést. Gyebrovszki János az adósságkonszolidáció kapcsán hangsúlyozta: az előző városvezetés által felvett hitelek a város fejlődését szolgálták. A frakcióvezető aggasztónak nevezte a közbeszerzésekkel kapcsolatban azt, hogy az elmúlt időszakban sok olyan eljárás volt, amelyek esetében felmerülhet az összebeszélés lehetősége is.

Puskás Tivadar polgármester összegezte a városvezetés részéről a közgyűlést. Mint azt kifejtette: az adósságkonszolidációnak köszönhetően a város egy nagy tehertől szabadul meg. Fejlesztésekről is beszélt: a sportház beruházásáról, amelyre további 50 millió forintot kell biztosítania a városnak, és megoldódik az oladi plébánia ügye is. Az étkezési díjak csökkentéséről is döntött a közgyűlés, de szó volt a Szent Márton ünnepség tematikus éveiről, valamint arról, hogy megszűnik az oladi skeet lőtér. A Falco-gyár és a lakók problémájára megoldás lehet egy mérőműszer vásárlása, mondta.

A szombathelyi közgyűlés eseményei részletesen itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!