Szombathely

2015.06.11. 16:10

Fagyiért kígyóztak a sorok - A kánikulát bearanyozta a cukrászdák kedvezménye

A vasi fagyi nap sikeres volt: a jó idő fagyikedvelők százait vonzotta az akcióban részt vevő cukrászdákba.

Lisztmayer Zsófia

A fagyi napon az egyik szombathelyi cukrászdában találkoztunk az olasz származású Lupi Pasini Eugenioval, és feleségével. Legnagyobb döbbenetünkre Eugenio szerint a magyar fagyikban sokkal kevesebb a cukor, mint olasz társaikban, ez azonban nem feltétlenül rossz a férfi szerint. Személyes kedvence a csoki, a csoki és a csoki – minden mennyiségben. Mellé talán egy kis vanília is mehet, de a gyümölcs már nem igazi az olasz férfi szerint.

Mondhatnánk, hogy ahány ház annyi szokás, egyáltalán nem tévednénk. Udvardi Miklós és felesége először vettek részt fagyi napon, de már tudják: ki kell használni az ilyen lehetőséget. Amikor megkérdeztem, hogy milyen fagyit választottak a különleges alkalomból, sikerült meglepniük kedvenc ízükkel: legtöbbször ugyanolyan fagylaltot esznek mindketten: puncsot és vaníliát.

A cukrászdák időben felkészültek erre a napra, hiszen jól tudják, hogy mi vár rájuk. Barkiné Novák Máriától, a megyeszékhely egy másik cukrászdájának üzletvezetőjétől megtudtam, hogy körülbelül egy heti fagylaltmennyiséggel készültek a fagyi napra, és addig voltak nyitva, amíg érkeztek a fagylaltkedvelők. Pontosabban addig, amíg a gépek bírták az iramot: a Fő téri cukrászdában ugyanis még mindig kézzel és kisgépekkel dolgoznak a kézműves fagylalton. A különböző fagyikat folyamatosan cserélték, így kora délutánig 26 féle különböző fagylaltot lehetett náluk megkóstolni.

– Ez a harmadik alkalom, hogy részt veszünk az akcióban. Nagy sikere van, de ez nem is csoda ilyen időben. Egész nap rengetegen álltak sorban a melegben, sajnáltam is őket. Reggel 9 órakor nyitottunk, attól kezdve folyamatosan jöttek a fagylaltozni vágyók. A végét nem is látni ilyenkor – mondta el Barkiné Novák Mária. Az üzletvezetőtől megtudtuk, hogy van néhány újdonság a kínálatban, ilyen például a gyömbéres fagyi. A fagylalt alapját készen kapják, amihez bármilyen szénsavas üdítőt hozzá lehet adni. Így akár kólás vagy fantás fagyi is készíthető. A fagylaltok tekintetében már nincsenek határok, így akár az uborkás, joghurtos ízek kedvelői is örülhetnek. A legnépszerűbbek azonban még mindig a klasszikusok: a csoki, az étcsoki, a karamell, a raffaello és a citrom. Az izzasztó hőségben a gyümölcsös ízekre is jobban vágynak az emberek – a hűsítő édesség ilyenkor igazi mennyei manna.

A negyedik osztályos Benkő Bence tőlünk hallott először az akcióról, de látszólag ez csak mellékes információ volt a mosolygós kisfiúnak. A megspórolt pénz helyett sokkal boldogabbá tette Bencét az, hogy a tanárnénijük elvitte őket fagyizni.

– Amikor nagy a meleg, mindig fagyizunk az osztállyal. Két gombócot ettem, de még van pénzem, és férne belém. A kedvencem a rágógumis fagyi, de a kávés is finom – tudtuk meg Bencétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!