Szombathely

2014.03.03. 17:45

Farsangfarki rönkhúzás

Szombathely - A Mesebolt Bábszínház, a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola és a város kisiskolásainak részvételével farsangfarki rönkhúzást tartottak a Fő téren a Szentháromság szobornál hétfő délután.

Farkas Eszter

Több száz kisiskolás vett részt hétfő délután a Szombathely Fő terén tartott farsangfarki rönkhúzáson. Vas megyében a farsangi hagyományokhoz tartozik – napjainkban is – a rönkhúzás. Ezt a szokást szerették volna megismertetni a gyerekekkel, felnőttekkel. A rendezvény részeként interaktív előadás keretében elevenítették fel a rönkhúzást és ennek részeként az álesküvőt. A nagy Fő téri mulatságot megelőzte a város több iskolájában a Mesebolt Bábszínház által, ebben a témában tartott drámapedagógiai foglalkozás. A nagy, össznépi farsangfarki rönkhúzás a gyerekek igénye is volt, a foglalkozásokon ugyanis többen jelezték, hogy szeretnének részt venni egy igazi rönkhúzáson és álesküvőn. A kérésük pedig hétfőn teljesült is. A gyerekek a dalokat lelkesen énekelték és a táncokat is ügyesen eljárták a Fő téren.

Álesküvőt is tartottak hétfő délután a szombathelyi Fő téren. A képen a „boldog" ifjú pár. Fotó: Horváth Csaba

A farsangi rönkhúzás népi hagyományát több őrségi településen ápolják napjainkban is. A hagyomány szerint ha egy faluban karácsony és hamvazószerda között senki sem házasodott meg, akkor farsangvasárnap büntetésből egy szekérre tett farönköt kell elhúzniuk a nőtlen fiataloknak.

A szekér tetejére egy menyasszonynak és vőlegénynek öltöztetett párt ültetnek, a menetet farsangi maskarások kísérik. Egy humoros lakodalmat is csapnak, ahol eljátsszák a többi szereplőt is. A farsangi rönkhúzás eredeti funkciója, hogy figyelmeztessék azokat a fiatalokat, akik már elérték a megfelelő kort – és még nem házasodtak meg –, hogy nem teljesítették életkori kötelességüket. A figyelmeztetés tegnap is megvolt. A több száz gyermek láthatóan élvezte a mulatságot a szombathelyi Fő téren. A apróságok nagyokat nevettek az eljátszott nászon, lelkesen járták körbe a Fő teret kétszer is, együtt énekelték a dalokat és természetesen ropták a táncot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!