Szombathely

2016.04.19. 19:30

Felépült végre - a hónap végén felszentelik a szombathelyi református templom tornyát

Szombathely - Egy 88 éves történet végére kerül pont a hónap végén. Annyi év után felszentelik a szombathelyi református templom tornyát.

Némethy Mária

1928 őszén igényelt telket a református gyülekezet Szombathely városától azzal, hogy szeretné felépíteni templomát. A város vezetésével folytatott hosszas tárgyalások után 1932-ben kötötték meg az ajándékozási szerződést. Szombathely akkori önkormányzata azzal a feltétellel adta oda ingyen a Perint patak partján lévő telket, hogy azt minél hamarabb be kell építeni, s a felépítendő épületnek illeszkednie kell a már ott álló Faludy Ferenc Gimnázium (ma Savaria Egyetemi Központ) épületéhez.

Először a parókia építését kezdték meg, azt 1934-ben át is adták. Ezután kezdődött a templom építése, amelyre toronnyal együtt kértek engedélyt, bár már akkor is jelezte a gyülekezet: anyagiak hiányában valószínűleg a torony építése elmarad.

Fotó: Némethy Mária

A kétszintes templom épülete 1939-re készült el, Medgyasszay Vince dunántúli püspök szentelte fel. A templom belső festését Biczó Ilona és férje készítette el úgy, hogy a bibliai motívumokat keverték a magyar népi festészet elemeivel. A templom sértetlenül vészelte át a világháborús bombázásokat, utolsó nagy felújítása 1988-ban volt.

A torony azonban nem épült meg.

2005 őszén egy gyülekezeti tag, Kovács Balázs középiskolai tanár - akinek az édesapja református tiszteletes volt - félmillió forintos adományával létrehozta a Szombathelyi Református Templomtoronyért Alapítványt, amelynek célja a templomtorony építéséhez szükséges anyagiak előteremtése.

Ez az önzetlen cselekedet hozott fordulatot a torony megépítése ügyében. Kovács Balázs indította el azt a folyamatot, amelynek első szakasza tavaly március 13-án zárult: akkor helyezték el ünnepélyesen a torony alapkövét. Az ünnepségen ott volt Steinbach József református püspök és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is. Akkor az ünnepségen hangzott el: a torony tervezett bekerülési költsége 75 millió forint, ami az állam, a város és a hívek támogatásával gyűlt össze, s alapvetően a 30-es évek elején készült tervek alapján építik majd fel.

Most április 30-án ünneppel ér véget a 88 éve elkezdődött történt. Aznap 11 órakor hálaadó istentisztelet kezdődik a református templomban, ennek keretében szentelik fel az újonnan épült tornyot és az azokban elhelyezett harangokat. A hálaadó istentiszteletre Steinbach József püspököt és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét várják Szombathelyre.

Azon a napon szűnik majd meg egy korábban többször citált mondás, miszerint az egyházmegyében az egyetlen torony nélküli templom a reformátusoké Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!