Szombathely

2013.05.02. 14:49

Felújításra vár az oladi kilátó

Hagyományosan minden évben május 1-jén nyit ki az oladi kilátó. A szebb napokat látott épület falán repedések húzódnak, statikai vizsgálat kell, de biztonságosan látogatható.

Rózsa Melinda

A kilátót a Szombathelyi Szépítő Egyesület építtette 1936-ban. Anyagiak hiányában az építményt a civilek átadták a városnak (sorsát figyelemmel kísérik), az üzemeltető a Szompark. Mint azt Kiss Dávid igazgató elmondta, idén május elsején is kinyitott a kilátó.

Néhány hete vették észre, hogy a torony falán újabb repedés fut. Kiss Dávid ezt jelezte mind a Szépítő Egyesület, mind a tulajdonos önkormányzat felé. A városüzemeltetési osztály munkatársai a múlt héten voltak helyszíni szemlén, szakértői vizsgálat később lesz. A Szompark vezetője hangsúlyozta: jelenleg biztonságosan látogatható az építmény, és  azt szeretnék, ha hosszú távon is az maradna.

Balkó Imréné valószínűleg a város egyetlen hivatásos toronyőre (Fotó: Szendi Péter)

Az oladi kilátót 2011 óta üzemelteti a Szompark, ahol korábban kevesebb kirándulóra számítottak. Mivel nincs belépő, pontos kimutatás sincs a látogatók számáról. Kiss Dávidtól azt az információt kaptuk, sokan érkeznek csoportosan, elsősorban iskolások és óvodások, illetve nyugdíjasok. A vendégkönyv bejegyzéseinek tanúsága szerint amerikai és japán látogatója is volt a toronynak.

A közel 80 éves toronyra ráférne teljes felújítás. A fagy minden évben károkat okoz, a vasajtót alig lehet felfeszíteni nyitás előtt. Tavaly a Szompark a nyílászárókra új spalettákat szereltetett fel. A kisebb javításokat folyamatosan elvégzik, de a komplett rekonstrukció, sőt, azon túl még egy ráépítés is szükséges volna. Még két szint kellene, mivel a fák már annyira megnőttek, hogy a városra már nem, csak északi irányban, a Kőszegi-hegység felé van kilátás.

Az oladi kilátó szeptember végéig látogatható, naponta 10-től 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!