Szombathely

2009.09.09. 02:27

Felújították a veszélyes Széll Kálmán utcai házat

Szombathely - Éveken át csúfította a belvárost a Széll Kálmán utcai ház, sőt életveszélyesnek nyilvánították az erkélyét. Ez a múlt: a héten volt a szépen felújított épület műszaki átadása.

Angyal László

A Széll Kálmán utca 10-es számú ház állapotával többször is foglalkoztunk. Az ominózus erkély az utca fölött található, s a Savaria Múzeum szomszédságában álló épületnek ez volt a leggyengébb pontja. Olyannyira, hogy egyik évben hatalmas betondarabok váltak le róla, s hullattak az alatta lévő járdára. Az önkormányzat (lévén szó egy többségében magántulajdonú társasházról) egyebet nem tehetett, mint figyelmeztető szalaggal kerítette körbe a veszélyes járdaszakaszt. Tették azért, hogy megelőzzék a miskolci tragédiához (a borsodi városban egy járókelő életét vesztette, mert a homlokzati stukkó lehulló darabja eltalálta őt) hasonló eseteket.

Telt-múlt a idő, a veszélyt jelző szalagot is elfújta a szél, így a kívülállók már nem reménykedtek abban, hogy valaha megszépül a múlt századi épület. De a pesszimistákra rácáfolt az élet: nyár elején felállványozták a Széll Kálmán utcai ház egyik oldalát, és tetőfedők vették birtokba a terepet, nem sokkal később elkezdődött a homlokzat felújítása is, vagyis állványerdőbe és védőhálóba öltöztették az öreg épületet.

Arról, mi is történt az elmúlt hónapokban, a társasház egyik lakója, Kajdiné Gyurácz Beatrix tájékoztatta lapunkat.

Éveken keresztül áldatlan állapotok uralkodtak itt, ezért hiába voltak a lakások teljesen felújítva, az emberek nem tudták eladni, mert a vevők nem lépték át a ház küszöbét, hisz bármelyik pillanatban a fejükre hullhatott a cserép. A helyzeten csak összefogással lehetett változtatni. Kiss Dezső közös képviselő, illetve a Szova Zrt. (két önkormányzati lakás is található a társasházban) osztályvezetője, Lökkös Judit segítségével elmozdultunk a holtpontról. Első lépés volt a tervek elkészítése. Szerencsére a ház nem műemléki, hanem helyi védelem alatt áll, vagyis nem jelentett nagy problémát a felújítás megtervezése Tölgyesi Ernőnének. A projekt beindítása, a pénzügyi háttér kialakítása viszont nem volt egyszerű, de erőfeszítéseinket végül siker koronázta. A kivitelező kiválasztása is jó döntés volt, hiszen az Inda 95 Építőipari Kft. munkájára nem lehetett panaszunk.

A civil kezdeményezést felkarolta a körzet képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária. A képviselő asszony egy pályázat útját egyengette. Az önkormányzat városfejlesztési bizottsága ugyanis támogatja a nem hagyományos homlokzatok felújítását. A Széll Kálmán utcaiak ezen pályázaton nyertek támogatást, melynek folyósítása most zajlik, hiszen utófinanszírozásban kapja meg a társasház az elnyert pénzt. Szükség is van minden forintra, hiszen az idén csak a munka (amely mintegy 18 millió forintba került) első felével végeztek. Jövőre az öreg épület rekonstrukciója folytatódik: a Wesselényi utcai homlokzat és az udvari rész felújítását szeretnék megvalósítani a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!