Szombathely

2015.03.07. 10:20

Festett, korokon átívelő példaképek a falakon

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Átalános Iskolában és Gimnáziumban Görföl Jenő „Magyar szentek ábrázolása felvidéki templomokban” című fotókiállítását nézhetik meg a látogatók.

Civil Tudósítónktól

Az iskolába lépve egyszerre megakadt a szemem azon a hatalmas képen, ami rögtön a bejárattal szemben volt kitűzve. „Figyelemfelhívás: ötös!" Feljebb érve aztán egy egész galéria tárult elém: Görföl JenőMagyar szentek ábrázolása felvidéki templomokban" című fotókiállítását csodálhatják meg a látogatók a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Átalános Iskolában és Gimnázium aulájában.

„A középkorban a szentek tiszteletének, kultuszának a szerves része volt, hogy templomok, egyházi intézmények (kolostorok), oltárok patrónusának választották. Ezzel együtt járt a szentek ábrázolása faliképeken, festett oltárképeken, illetve oltárszobrokon, de önálló plasztikai ábrázolásuk is általános volt." – írja Kovács László és Görföl Jenő a könyvében. Tehát a szenteket példaképként már akkor is tisztelték az emberek.

A példakép igénye már a középkorban is jelen volt, ahogy jelen van ma is - ezt mutatja be a tárlat is. Fotó: Kocsis Zsolt

A szentek tiszteletének a fontosságát támasztotta alá Császár István plébános is, aki a nem mindennapi kiállítást megnyitotta. Kukor Ferenc, az iskola igazgatóhelyettesének a bevezetője és a bolyais diákok műsora után a plébános ezt a témát fejtegette tovább. A példakép igénye már a középkorban is jelen volt, ahogy jelen van a mai világban is; hiszen minden ember életében kellenek meghatározó személyek. A magyar szentek 1000 éves múltra tekintenek vissza, és példák arra, hogy el lehet jutni akár Istenhez is.

Kollerits Eliza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!