Szombathely

2013.01.15. 13:23

Folyóiratok a neten

Szombathely - Hosszú távon tarthatatlan a folyóiratok eddigi támogatási rendszere. Elképzelhető-e az Életünk és a Vasi Szemle folytatása csak az interneten?

Merklin Tímea

- A Vasi Szemle honlapja már 1999 elején elindult, az írások egy része azóta hozzáférhető a neten. Számonként 3-4 tanulmányt teljes szövegével teszünk föl, a többi tanulmány-méretű írásnak pedig a pársoros összefoglalóját szerepeltetjük a honlapon. 1998-tól kezdve fönt vannak az éves tartalomjegyzékek is - tudjuk meg Gyurácz Ferenctől. - Ez a szerkezet a honlap indulása óta lényegében nem változott, mert mindmáig úgy gondoltam, hogy az ilyen oldal funkciója elsősorban nem az olvasás, hanem a figyelemfölkeltés, az archiválás és a lap tartalomjegyzékében való keresés lehet. Gyakran előfordult, hogy a honlapon szerzett információk nyomán keresték a papír folyóiratot. Mára jutottunk el oda, hogy annyira változtak az olvasói szokások, hogy újabb tartalmakkal és funkciókkal kellene bővíteni a honlapot, elmozdítani a magazin-jelleg felé rövidebb írásokkal, több képpel, publicisztikával, online antikváriummal, kommentelési lehetőséggel és egyebekkel. De az utóbbi 1-2 évben örültünk, hogy éltünk, és hogy egyáltalán megmaradhatott ez a 80 éve alapított folyóirat. A nyomtatott változatnak szerintem még nem járt le az ideje, hiba volna meggondolatlanul teljesen megválni tőle.

 

Középen: Alexa Károly, az Életünk főszerkesztője az 50 esztendős folyóirat jubileumi ünnepségén. Fotó:  Kiss Teodóra

 

- Nem tudom elképzelni, hogy máról holnapra megszűnjék a nyomtatott forma. Amit  a nyomdai számlán megspórolnánk,  elköltenénk  elektronikus működtetésre, hiszen egy aktív és interaktív  honlap napi szerkesztői munkát követel sok ötlettel. Való igaz, lépni kell, mert a befogadás igényei átalakultak, pörgősebb kulturális információkra éhes az olvasó. A  lassú olvasásra szánt,  hosszú szövegeket nem lehet csak úgy  kurtítani, számos esztétikai probléma merül fel - mondja Alexa Károly, az Életünk főszerkesztője. - Igyekszünk megtartani a klasszikus értékeket, az újság létmódját szociálisan tágítani a jelenlegi netes felületünkön. Lehetne fejleszteni, de hiányzik az erre fordítható pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!