Szombathely

2015.07.05. 18:24

Ezreket hurcoltak el Szomathelyről - Fontos, hogy emlékezzünk

Szombathely – Hetvenegy évvel ezelőtt Szombathelyről és környékéről több ezer zsidót hurcoltak el a náci haláltáborokba.

Szombathelyi Médiaközpont

A tragikus esemény évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Szombathelyi Zsidó Hitközség és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.  Ahogy hagyományosan, idén is július első vasárnapján emlékeztek meg azokról az egykoron Szombathelyen élő polgárokról, akik nagymértékben hozzájárultak e város fejlődéséhez, kulturális felemelkedéséhez és azokról a szülőkről, nagyszülőkről, testvérekről vagy ismerősökről, akik a huszadik század legnagyobb tragédiája során eltűntek az utcákról, a villamosról, a boltokból, az üzemekből vagy a hivatalok asztalai mögül.

Az Imateremben tartott megemlékezésen Harangozó Bertalan kormánymegbízott elmondta, hogy a szombathelyi izraelita közösség mindig fontos szerepet játszott a város fejlődésében, így fontos, hogy büszkeséggel emlékezzünk rájuk. Radnóti Zoltán főrabbi gyászszertartásában hangsúlyozta: fontos a hagyományok megőrzése. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni a 20. század tragédiáiról, meg kell őrizni az emlékezetünkben.

Az Imateremben tartott megemlékezést követően a résztvevők a Batthyány téri emlékfalnál koszorút helyeztek el a második világháború zsidó áldozatainak emlékére, majd azt követően a Bercsényi utcai izraelita temetőben a mártírok és a munkaszolgálatosok emlékművénél gyászimával zárult az ünnepség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!