Szombathely

2016.05.11. 13:35

Francia zarándokok Szombathelyen

Szombathely - Francia zarándokokat látott vendégül Szombathely a Szent Márton Emlékév keretében. Az Európa-szerte ismert szent fontos szerepet töltött be gall földön a kereszténység terjesztésében.

Médiaközpont

A Tours-i Egyházmegyéből érkeztek zarándokok szerdán Szombathelyre. A két települést a savariai születésű Szent Márton személye köti össze, aki később Tours püspöke lett.

„Szeptemberben mi látogattunk el a francia városba és nagyon mély barátság alakult ki közöttünk. Megígérték, hogy ebben az esztendőben ők is ellátogatnak hozzánk, mert fontos számukra ennek a kapcsolatnak az életben tartása” - mondta el Veres András megyés püspök.

(Fotó: Médiaközpont)

A Bernard-Nicolas Aubertin tours-i érsek által vezetett több mint 40 fős csoport ötnapos zarándoklata során szlovák és osztrák Szent Mártonhoz kapcsolódó településeket, emlékhelyeket is felkeres. Márton Tours városának első keresztény vallási vezetője volt.

„Bár nem alapítója a keresztény vallásnak városunkban, de egészen biztos, ő tette a legtöbbet azért, hogy a keresztény vallás gyökeret eresszen Tours-ban - fogalmazott köszöntőjében az érsek.

A Tours és Szombathely közötti kapcsolat bár a római időkre nyúlik vissza, de napjainkban is erős. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy e két város között olyan mártoni erények jelentik az összekötő kapcsot, mint a testvériesség, a másokon való segítés, és a szociális érzékenység.

A zarándokok megtekintették Szombathely valamennyi Szent Mártonhoz fűződő emlékhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!