Szombathely

2016.05.24. 18:53

Görgei Artúr és kora - Számos félreértést tisztáztak a hőssel kapcsolatban

Szombathely - Görgei és kora címmel szervezett tudományos konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az ŐrvidékHáz.

Simán Klára

Telt ház volt a magyar hős halálának századik évfordulója alkalmából szervezett előadás-sorozaton: fiatalokat és idősebbeket is megérintett a meghurcolt hős élete - kíváncsiak voltak az igazságra.

Németh Tamás tárogatóművész zenecsokra indította a napot Fotó: Unger Tamás

- Nemzetstratégiai jelentőségű feladat, hogy történelmünk legjelentősebb eseményeiről és szereplőiről, azok évfordulói alkalmából, tudományosan is megemlékezzünk.  A nemzeti összetartozás ügyét szolgáló intézetünk különösen fontosnak tartja, hogy  a magyarság közös képpel rendelkezzen a múltjáról és  közös  tervvel  a jövőjéről - hangsúlyozta Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója. Görgei és az 1848-49-es  szabadságharctól az I. világháborúig terjedő kora mind a széles nagyközönség emlékezetében,  mind  a történészi szakma megítélésében máig ellentmondásokkal tarkított.  Farkas  Csaba kiemelte: legfontosabb céljuk a konferenciával az volt, hogy megalapozzák egy konszenzusos  kép  kialakítását Görgei  Artúr  történelmi szerepéről, hogy elfoglalhassa méltó  helyét nemzeti emlékezetünkben.

A hazai és nemzetközi történész és egyéb, rokon tudományok jeles képviselőinek előadás-sorozatát hallgathatták meg az érdeklődők. A konferenciasorozat következő állomása június 15-én lesz, a Kárpát-medencei magyar olimpikonokról lesz szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!