Szombathely

2013.03.02. 17:53

Gyöngyösit tüntetők fogadták Szombathelyen

Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselőt több mint háromszáz, a rasszizmust, antiszemitizmust elítélő szombathelyi várta.

Kupi Györgyi

Délután ötkor a trianoni emlékpark decemberben levert keresztje és korpusza helyett állított újat az ötvenhatos szervezetek együttműködésében a Vitézi és Szentkorona rendekkel a Független Kisgazdapárt és a Jobbik. Vitéz lovag Fejes Zoltán a Vas-Zalai vitézi rend széktartója azt mondta, mindenki tudja, mit jelent ez a park minden embernek, aki a hazája iránt felelősséget visel. Vitéz dr. Csorba Boldizsár megosztotta a kevesebb, mint két tucatnyi megemlékezővel, hogy a plébános, akit felkértek a kereszt megáldására, ezt felsőbb utasításra nem tehette meg. Vitéz dr. Csorba elmondása szerint azért, mert a Jobbik támogatta a keresztállítást, és részt is vett a rendezvényen. Bana Tibor a Jobbik országgyűlési képviselője szerint ezért nem az egyház, és nem a plébános, hibáztatható, hanem a Gyöngyösi Márton szombathelyi előadása kapcsán kialakult helyzet: magyarellenes koalíció alakult.

A tüntetést, amelyre Bana hivatkozott a Riadólánc mozgalom kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a Jobbikon kívül minden parlamenti párt szombathelyi frakciója, az Együtt 2014, a Roma Önkormányzat, a zsidó hitközség és számos civil szervezet. A háromnegyed ötkor kezdődő rendezvényre több mint háromszáz ember gyűlt össze a jobbikos fórumnak helyt adó mozival szemközti járdán. A hat órakor érkező Puskás Tivadar polgármestert és a vele érkező jobboldali frakciókat a jelenlévők megtapsolták, (az MSZP, LMP már előbb megérkezett), és azt skandálták: Újra együtt.

A velük szemben gyülekező jobbikosok kontráztak: Magyarország a magyaroké. Hatvanan várakoztak az utcán Gyöngyösi Mártonra, akit hívei tapssal, az ellendemonstrálók dobszóval fogadtak. A mozi háromszáz fős nagyterme félig telt meg a képviselő előadására.

Gyöngyösi "Az aki ellen összefogott a Fidesz és az MSZP" főcímmel hirdetett országjáró kampánya során ejtette útba a vasi megyeszékhelyt. A "jobbikos képviselő előadássorozata az igazságról" a moziban kizárólag az elhíresült, az országgyűlésben elhangzott "listázós" beszéde körül forgott, azt próbálta meg tágabb összefüggéseiben helyezni. Ennek során bírálta Izrael Palesztin-politikáját, a magyar kormányt, amely – szavai szerint – Izrael iránt elfogult.

Megfogalmazta azt is, hogyan viszonyul a  Jobbik a mai magyar zsidósághoz. Kijelentette, hogy aki a "magyar nemzet ügye" mellé áll, azt elismerik, de aki az ellen cselekszik, azt esküdt ellenségnek tekintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!