Szombathely

2013.02.17. 18:13

Halétel az örömünnepen

Szombathely - A Zájin Ádárt eddig nem rendezték meg a Szombathelyi Zsidó Hitközségben, Izraelben ünneplik igazán. De 2013 elején a helyi vezetés úgy döntött, minden ünnepet megtartanak.

Merklin Tímea

A cél a közösség megerősítése. Az egész évre kiterjedő programsorozatban három olyan is van, amely vacsora alkalom is egyben. Márkus Sándor elmondta, hogy azokat az ünnepeket, amelyeket eddig nyilvánosan tartottak, most körülményeik javulásával bent tartják a házban. Rendezvényeik azonban továbbra is nyilvánosak: aki velük együtt szeretne tölteni egy ilyen ünnepet, szívesen látják.

Zájin Ádár, ádár hónap hetedike Mózes születésének és halálának évfordulója. A nagy tanítómester halálának pontos napját a Biblia (Mózes IV. és V. könyve) alapján számítják. 120 évesen halt meg, amit a régiek az emberi kor teljes hosszának tekintettek. Mózes a teremtés 2368. évében született, ami a Gergely naptár szerint i.e. 1393-nak felel meg. A Biblia szerint Mózes közvetlenül halála előtt azt mondta: százhúsz éves vagyok ma. Ezt úgy kell érteni, hogy ugyanezen a napon született is. Tehát nem gyásznapként, hanem örömünnepként tartják számon. Halvacsorát szokás ilyenkor enni tejtermékekkel.

Harrer Norbert főzte a halételt, az asszonyok szelték a túrótortát. Fotó: Szendi Péter

Vasárnap a zsidó hitközség konyhájában Harrer Norbert főzte a halételt izraeli recept szerint: marokkói halat szósszal, amelyet sajttal tálaltak, és utána barackos túrótorta volt.

Mózes születésére és halálára emlékeztek, akinek tevékenységét az Ószövetség több könyvben örökíti meg.

A leírás szerint, Egyiptomban a fáraó megparancsolta, hogy minden fiút öljenek meg, ezért anyja a Nílus folyóra bízta Mózest egy kosárban. Ő felnőve egy zsidó munkás védelmében megölt egy felügyelőt, a büntetés elől a sivatagba menekült. Ott jelent meg neki égő csipkebokor képében Izrael istene. 80 éves volt, mikor kivezette a zsidókat a kettéválasztott Vörös-tengeren át az egyiptomi rabszolgaságból a szabadságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!