Szombathely

2015.09.28. 05:43

Herényből Rezibe - Önkéntesek jutalomkirándulása

A Herényi Kulturális és Sportegyesület nem csak a hétköznapokban számít az önkéntesekre. Nem véletlen, hogy Szombathelyen a Szent György naphoz is kötődő Herényi Virágútról országosan ismert egyesület Szent Mihály ünnepéhez időzítette ezt a jutalomkirándulást.

György István Péter

Ilyen módon is megköszönte azt sok munkát, amit az önkéntesek, polgárőrök végeztek a rendezvény sikeres megrendezése érdekében. A kirándulás házigazdája a Rezi Várbarátok Köre Egyesület volt.

A résztvevők útközben megtekintették a Zalaszántó melletti Kovácsi-hegyen található Nagy Béke Sztúpát és Meditációs Központot. A sztúpa Közép-Európa első buddhista szentélye, s Európában a legnagyobb ilyen létesítmény.

A vendéglátó Rezi Várbarátok Köre Egyesület 2001-ben alakult és példaértékű munkát végez. Alapításakor a Rezi Vár megóvását és turisztikai bemutathatóságának fejlesztését tűzte ki célul. Az elmúlt 14 évben azonban sokkal szélesebbre tárták a kaput. Színes kiadványuk jelmondata mindent elárul: „Kerttől a terített asztalig.” Közösségi épületet és turisztikai szálláshelyet alakítottak ki. Az egyesület szoros kapcsolatban van a helyi önkormányzattal és az egyházközséggel is. A bérelt 1,1 hektár területen termelt zöldséget és gyümölcsöt közmunkások közreműködésével állítják elő. A termelés vegyszermentesen történik.  Cél a fenntartható földművelés elsajátítása, a hagyományok átadása a felnövekvő nemzedéknek. A megtermelt javakat a helyi közétkeztetésben használják fel, illetve saját maguk tartósítják. Az udvar elkerített részén kacsákat, tyúkokat és egyéb háziállatokat tartanak. Éven át színes programokkal várják az érdeklődőket. A várhoz kötődően vártúrákat és táborokat szerveznek, a tündérkertben rendezett oltónapokon a legkülönbözőbb korosztályok sajátíthatják el az őshonos gyümölcstermesztés fortélyait.

A vendéglátó egyesület a kirándulás résztvevőit házi pálinkával, frissen sütött káposztáspogácsával fogadta. Az egyesület nevében Tafota Istvánné (Gabriella) elnök asszony mutatta be a helyi közösséget, az elért eredményeket. Majd Czimondor István, szőlészeti-borászati szakember borkóstolóra invitálta a résztvevőket. Eközben a szabadtéri kemencében elkészült az ebéd. A sült csülök és krumpli, a házi készítésű savanyúság és a helyi zamatos termelői bor is az asztalra került. A jó falatok elfogyasztását követően előállt egy muzeális értékű Csepel teherautó, amivel a vendégek a vár közelében levő parkolóig nosztalgiautazáson vehettek részt. Onnan gyalogosan vették be a várat és visszafelé könnyű sétával tértek vissza az egyesületi központba.

Szekér Tamás a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke a résztvevők nevében megköszönte a szívélyes vendéglátást, majd egy gyönyörű dallal kedveskedtek a vendéglátóknak.  E kirándulás kettős célt is elért. A résztvevők érezhették az önzetlen munkájukért kapott megbecsülést és az összetartozás pótolhatatlan élményével is gazdagodtak. Újra bebizonyosodott, hogy az összefogás ereje hozza meg azt az igazi eredményt, aminek hasznából sokan részesülhetnek. Az elköszönéskor többen is jelezték, hogy Rezibe még visszatérnek, valamint 2016-ban a Herényi Virágút megrendezésében számíthat rájuk az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!