Szombathely

2014.01.13. 18:15

Hollán Ernő emléke

Hollán Ernő születésének 190. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfőn szülőháza előtt.

Farkas Eszter

A megemlékezést a Hollán Ernő utcában a 15. szám alatti ház előtt tartották. Ez volt ugyanis Hollán Ernő szülőháza.

Hollán Ernő Szombathelyen született 1824. január 13-án. Hadmérnök, altábornagy, államtitkár, főrendiházi tag, valóságos belső titkos tanácsos, az MTA tagja, a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet alapítója és első elnöke volt.

A megemlékezésen részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Horváth János Békás polgármestere, valamint Lazáry Viktor alpolgármester. A köszöntőt Puskás Tivadar mondta. A polgármester felelevenítette Hollán Ernő munkásságát, s életét. Méltatta munkáját.

Koszorúkat is elhelyeztek a Hollán Ernő szülőházánál. A fotón: Harangozó Bertalan, Puskás Tivadar, Lazáry Viktor (Fotó: Szendi Péter)

– Egy település értékét meghatározza, hogy kik születtek ott. Ezt a megemlékezést hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, s szeretnénk minden évben január 13-án Hollán Ernő szülőháza előtt összegyűlni – fejtette ki Puskás Tivadar, aki külön köszöntötte az ünnepségen megjelent Hollán Ernő Kollégium fiataljait is.

A szombathelyi polgármester beszéde után Horváth János Békás polgármestere mondta el köszöntőjét.

– Ezzel a megemlékezéssel létrejött egy kapocs Hollán Ernő születési helye és nyughelye, Békás között. Legyen a Hollán szellemiség Szombathelyen is érték – emelte ki a békási polgármester, aki megemlítette, hogy március 15-én megemlékezést tartanak Hollán Ernő sírjánál, amelyen valószínűleg részt vesz a köztársasági elnök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!