Szombathely

2014.08.04. 13:15

Ez történt 25 éve: Már marakodik az SZDSZ és az MDF - Elhulló utcanevek

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt, 1989 augusztusában a határ eltörlése volt a téma. És mi élen jártunk.

Kozma Gábor/Vas Népe

Július végén a helyi MSZMP szervezet közleményben tudatja a megye lakosságával, hogy van véleménye a szombathelyi MDF utcanév stratégiájáról. Amint írják, széles körű társadalmi egyeztetés és szakmai vélemény szükséges egy-egy utcanév feladásához. Ekkorra már nincs meg Tolbuhin, meg Zsdanov, de akad még Marx, Makarenkó és Safrankó. A párt azonnal javasol is egy szakértőt, jelesül dr. Horváth Ferencet, a Levéltár volt igazgatóját. Akinek listáját végül is elfogadják. Ám már kiütközik az ellenzék megosztottsága. Még szó sincs választásokról, de az SZDSZ és az MDF közlemény-háborúba kezd. A liberális párt azzal vádolja a nemzetieket, hogy őket kihagyták az egyeztetésből. A másik oldal cáfol (ekkoriban növi ki magát befolyásos pártvezetővé az MDF-nél dr. Hende Csaba, az SZDSZ-nél pedig dr. Hankó Faragó Miklós). A marakodás egyik erőnek sem tesz jót, lejjebb is adják, de ez csak átmeneti tűzszünet csupán.

A soproni pikniken több száz NDK-s törte át a vasfüggönykaput. Fotó: Archív-Amatőrfelvétel

Az igazi szenzáció az, amit Kővári András rendőr alezredes jelent be augusztus 1-én a kőszegi Várban. Nyugatnémet, osztrák, angol és hazai újságírók előtt ecseteli a határnyitás menetrendjét, megköszönve a sajtó támogatását, majd váratlanul azt mondja: – Mától megszűnik a határsáv – szavait dörgő taps fogadja. A mintegy 500 méteres nyomsáv ezzel értelmét veszti. Nováki határőr ezredes pedig azt mondja, hogy a kitűzött határidő, 1991 előtt elbontanak minden drótot. – A 260 kilométerből 117 már tiszta, jól haladunk – mondja. Ezután buszra pakolják a sajtót, majd a kőszegi vasfüggöny maradékánál bemutatót tartanak a bontásból. Egy angol kolléga mellére kis drótot is tűznek, ez a „Hungarian souvenir". Mindeközben az NDK-sok fürkészik a határt. Balatoni turistaként jöttek, de disszidálni akarnak. Várnak, s egyre többen lesznek (aztán majd Sopronnál átszakad a drót).

A Vas Népe terjedelmes interjút közöl Zsámboki Árpád közművelődési szakemberrel, aki kijelenti: hiba volt az ideológiát a kultúra fölé emelni. – Az elmúlt 33 év nagy tanulsága, hogy a kultúra nem lehet a hatalom kiszolgálója – mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!