Szombathely

2014.07.11. 16:32

Holttest hiányában a temetés elmaradt

Szombathely - Elmaradt a pénteki három negyed hármas temetés a Jáki úti temetőben, mert a ravatalozóban a holttest nem az volt, akit utolsó útjára vittek volna.

Merklin Tímea

– Ez horrorisztikus – mondta a gyászolók egyike, aki értesítette a Vas Népét a döbbenetes esetről. – A koporsóban fekvő idős nő egy másik, hasonló korú nő volt. Ez úgy derült ki, hogy a szombathelyi elhunyt Székesfehérvárról érkezett lánya még egyszer látni akarta az édesanyját, belenézett a koporsóba, és akit ott látott, az nem az édesanyja volt. Miközben a gyászolók ott várakoztak a temetőben, az elhunyt lánya elment a kórházba, hogy kiderítse, hova tűnt a holttest, elcserélték-e. Állítólag a prosecturán megkérte az ott dolgozókat, hadd nézze végig az elhunytakat, de az édesanyja holttestét ott sem találta. Amikor visszatért, az evangélikus lelkész csak búcsúztatót tartott, hiszen holttest nélkül nem lehetett a szertartást megtartani.  

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője megerősítette a hírt: a felravatalozott holttest nem azé volt, akit el kellett volna temetni. A Jáki úti temetőben csak a Vas Megyei Temetkezési Kft. temethet, mint üzemeltető gondoskodik a sírásásról, a szertartásról, de a szállítást – mint temetési szolgáltatást – nem ez a cég végzi, hanem vállalkozók, ebben az esetben a Glória Temetkezési Kft. Kerestük ennek a cégnek a vezetőjét, de nem vette fel a telefont, üzenetünkre sem válaszolt. – Ilyen még nem volt Szombathelyen. Nagyon sajnálatos és szomorú az eset, kissé a mi cégünkre is rossz fényt vet – mondta Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.  – Hiszen hivatalosan mi temetünk, de a vállalkozók által odahozott holttest azonosságáért nem tudunk felelősséget vállalni. Azt ígérte a temetkezési szolgáltatást nyújtó szállító, hogy szombatra meglesz az elhunyt – azt nem tudom, honnan keríti elő a szállító –, temetési időpont nincs, de engedélyeztem, hogy amint lehet, adjuk meg a végtisztességet.

Amikor a Jáki úti temetőben pénteken  a hozzátartozó azonosította a holttestet, kiderült, hogy az nem az ő elhunyt édesanyja, hanem valaki más. A temetés elmaradt, de a több mint kétszáz fős gyászoló tömeg nem oszlott fel azonnal. Amint megtudtuk, az evangélikus lelkész próbált úrrá lenni a helyzeten, mentette a menthetőt, a család döntése nyomán búcsúztatót tartott.

Jáger Imre szülei nyughelyénél a gencsapáti temetőben: Úgy van minden, ahogy mi elrendeztük a koszorúkat a temetés után (Fotó: Zergi Borbála)

 

A gyászolók között azt suttogták: a holttestet elcserélték. A szállító - a szóbeszéd szerint - két elhunytat hozott el a kórházból, az egyiket már eltemette hétfőn Gencsapátiban, a másikat vitte péntekre a Jáki úti temetőbe. A cserére azért is gyanakszanak, mert a holttesten nem volt azonosító kéz- és lábcédula, a kórház pedig kötelezően így adja ki az elhunytakat.

Hogy lehet elcserélni a holttesteket? Hol lehet, ha a kórházban és a temetőben sincs? Ki indít vizsgálatot hivatalból? Ki ad esetleg exhumálási engedélyt? - tettük fel kérdéseinket dr. Stánicz Éva megyei tisztifőorvosnak, aki elmondta: hozzá nem érkezett bejelentés, kérelem, exhumálásra vonatkozóan. Engedélyt akkor lehet kiadni - akár 24 órán belül - , ha kérelmezik, és minden érintett beleegyezik. Az elhunytat a legközelebbi hozzátartozók azonosíthatják vagy dokumentumok. A tévedést bizonyítani kell. Minden halotton van lábcédula, az nagyon problémás, ha nincs. A Jáki úti esetről azt mondta, nem biztos, hogy a holttestet már eltemették, előfordulhat, hogy a holttest egy másik halotthűtőben van, attól függően, kivel van a szállítónak szerződése. Mint mondta, lehet olyan eset, ami túlmegy a kegyeleti kérdésen, és a büntetőjog körébe tartozik. A csere miatt hivatalból az illetékes járási tisztiorvosi intézet vezetője feljelentést tehet. A hozzátartozók is tehetnek feljelentést kegyeletsértés miatt.

Sírásóktól röppent fel a hír, hogy a Gencsapátiban eltemetett hasonló korú idős hölgy holttestével cserélhették el a Jáki úti temetőben hiányzó elhunyttal. Azt is tudni vélték, melyik gencsapáti sírba helyezték el a szombathelyi édesanya holttestét, így onnan kell majd kivenni, hogy Szombathelyen eltemethessék. Megkérdeztük az érintett családot, és kimentünk a gencsapáti temetőbe. Jáger Imre megmutatta a sírt, ahol édesapja és hétfő óta az édesanyja is nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!