Szombathely

2014.12.08. 10:22

Horvát Ede levelét megírta - Horn jót poénkodott - Orvos is látta az ufót

Szombathely - Huszonöt évvel ezelőtt e napokban igencsak mozgalmas volt az élet a vasi fővárosban.

Kozma Gábor

Az MDF-es Hendéék éppen úgy a négyigenes népszavazásra készültek, mint a Hankó-Faragó vezette SZDSZ-esek. Hendéék Pozsgay köztársasági elnökjelöltségét támogatták egy titkos paktum nyomán, a szabaddemokraták viszont megérezték: most lehet kilőni az antikommunistázó szürkeségből. Az éppen csak megalakult, de egymással máris élesen szemben álló demokratikus pártok zaját eltompította az akkor etalonnak számító gazdasági vezető, Horváth Ede levelének publikálása a Vas Népében. Ő azon kevesek egyikének számított, akinek szabad bejárás a volt Kádár Jánoshoz. A  győri Rába Magyar Vagon és Gépgyár vezérigazgatójaként levelében aggódott a gazdaság miatt, védve a szocialista nagyipart. De az igazi ok a levélírása nem ez volt. Sokkal inkább a Rábához tartozó mosonmagyaróvári mezőgazdasági gépgyár önállósulási törekvése. És miután a Tér-Kép című lap Árad a Rába címmel bemutatta Horváth Ede ellentmondást nem tűrő vezetési stílusát, a vezér a nyilvánosság elé lépett. - Ha az óváriak leválnak, akkor Szentgotthárdon munkahelyek százai szűnhetnek meg - intett.  Bírálta a  gdanski utat, vagyis a sztrájkokat, ajánlva a dolgos hétköznapokat. A levélnek óriási visszhangja lett és fordítva sült el. A Rába vezérének a munkások belengették a gdanski utat... Horváth Ede lemondott.

Advent előtt Horn Gyula külügyminiszter  ankétot tart az MMIK-ban,  előtte válaszol a megyei napilap  munkatársának. Ujjaival mutatja, hogy három kérdés tehető fel. Az első: igaz-e, hogy egyik rokona szombathelyi? - Nem - jön a válasz. Kivel lépne koalícióra? - A Néppárttal és az MDF-fel - válaszol. A harmadik: Mit szól Erdélyhez? - A területi követelés irreális, de az autonómia követhető út - jegyzi meg. Horn az ankéton brillírozik, kapásból válaszolgat. Valaki bekiabálja, hogy ő 40 éve nem párttag. Mire a külügyér: - És most boldog?  A végén megjegyzi: eddig 5 ezer színtiszta román disszidált hazánkba, de ez nem izgatja Ceausescut. - Ő tudja - vonta meg a vállát, mielőtt beszállt a szolgálati BMW-jébe.

Mindeközben megalakul a Vásárcentrum Kft., vezetője az MSH igazgatója, Babos Sándor. A Haladás bénázik, kikap a Békéscsabától, ezzel a kieső zónába kerül. Gunyhó Ferenc edző dohog, de ez nem elég a boldogsághoz. December elején ufóláz söpör végig az országon és a megyén is. Többen beszélnek égi fényekről. Egy bérbaltavári orvos pontosan leírja a jelenséget. - Amikor a kocsival megálltunk, egy kerek tárgy lebegett felettük és apró kék lángok lövelltek ki belőle. A tárgy mozgott - mondta a köztiszteletben álló orvos, akinek szavait a kollégái is megerősítették. A Vas Népe tudósítója nyomoz és sikerrel jár. Egy budapesti csillagász elmondja, hogy a Taurus bolygó  mikrorészecskéi kerültek a légkörbe, és ott felizzottak. Ez okozta a látványos jelenséget. Az ufózás legkevésbé azt a 72 embert érdekelte, akiket ekkor tettek lapátra. Ők a megszűnt MSZMP főállású politikusai voltak, egyébként mind magas képzettséggel. Volt, akit három diplomája ellenére sem vettek fel, mondván: ejtőernyős. Az a folyamat lökte őket félre, amelyet ők indítottak el...  És bejelentik, a népszavazás érvényes, győzött a négy igen, elbukott Pozsgay, rossz lóra tett az MDF. Ekkor mint az üstökös, úgy  húzott a magyar politika egére az SZDSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!