Szombathely

2015.03.03. 09:58

Húsz éve a víz az úr a Rumi úton - a legnagyobb kánikulában is pocsolyákban járnak a lakók

Szombathely - Húsz éve nincs megoldva a Rumi úton a csapadékvíz-elvezetés. A hatalmas pocsolyák még a legnagyobb kánikulában is hetekig megmaradnak. Az önkormányzat is tud a problémáról.

Budai Dávid

Már jó ideje vártunk egy nagy esőzésre, hogy egy régóta tarsolyunkban lévő témával foglalkozhassunk, a várva várt esőzés február 27-én érkezett meg. Aznap saját szemünkkel láttuk a Rumi út egy szakaszán a megoldatlan vízelvezetés csaknem húszéves problémáját.

A problémás szakasz körülbelül a 145-ös háznál kezdődik, ugyanis onnantól felfelé nincs csapadékvíz-elvezető csatorna, és ott is csak félmegoldás született. Mint ahogyan Kiss Norberttől megtudtuk, még 1996-ban építettek egy vízelvezető árkot, de az már a kezdet kezdetén sem tudta ellátni a funkcióját, mert a csatorna széle már akkor magasabban volt, mint az úttestnek a széle. Az ott élők úgy vélik, ha jól működne, a kapacitása valószínűleg akkor sem lenne elegendő, mivel a betonlapokból kirakott árok nagyon kicsire lett méretezve. Persze nem mindenhol, van olyan szakasz, ahol az árok miatt a lakók nem tudtak bejárni az udvarukra, ezért lefedték a csatornát, ami persze hamar dugulást okozott. Tovább rontva az amúgy is elégtelen csapadékvíz-elvezetést.

1996-ban, amikor megépült az árok, a lakók jelezték a műszaki osztályon, hogy a vízelvezetés nem megoldott, akkor ki is jöttek a szakemberek és az ott élők szerint nem igazán szabályos módon a 145-ös ház előtt a szennyvízcsatornába kötötték be az esővíz-elvezető árkot. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Vasivíz Zrt.-t is, Zsebők Györgyi kommunikációs referens elmondta, az érintett szakaszon elválasztott rendszerű szennyvízcsatorna-hálózat található, amely kizárólag a szennyvíz szállítására méretezett, abban csapadékvíz nem vezethető. Vagyis a tizenkilenc évvel ezelőtti megoldás valóban nem tűnik szabályosnak. Megtudtuk azt is, hogy a csapadékvíz elvezetése nem a Vasivíz Zrt. feladatkörébe tartozik. Az ott élők elmondták: a csatornafedél mellet állandóan beszakad az úttest, ezt időnként kitisztítják, azonban ez sem megoldás, mivel valószínűleg a víz folyamatosan mossa alá az utat.

A szabálytalan bekötés miatt hamar eliszaposodott a csatorna, és feltehetően a víz lefolyását biztosító esése sincs meg az ároknak, így egy kétszáz méteres szakaszon nagyobb esőzések után áll a víz. Az óvatosabb autósok ezért az úttest közepe felé húzódnak, hogy a járókelőket ne terítsék be vízzel, – ezt ottjártunkkor mi is tapasztaltuk – az érintett szakasz ezért balesetveszélyes is. Mivel az úttest nem túl széles, ha szembe is jönnek, akkor nincs mit tenni, belehajtanak a pocsolyába. Így az arra járókat lefröcskölik, mint ahogyan ez már számtalanszor meg is történt, mesélte el Szalay Istvánné, akinek boltja van az érintett szakaszon.

Kiss Norbert pedig a járdára szóródott kavicsra hívta fel a figyelmünket, amit az autók reggel óta vertek fel a kerekükkel. Külön probléma, hogy a parkolás is az útnak ezen az oldalán, a Szombathelyre bevezető oldalon van megoldva, mivel a másik oldalon erre nincsen mód. A hatalmas pocsolyák miatt azonban a parkolás sem kivitelezhető, hiszen nincs hova kiszállni. Ezért a lakók több köbméter sóderral próbáltak meg javítani a helyzeten, azonban ez sem segített. Egyrészt mert így a víz még jobban kiszorult az útra, másrészt pedig a kavics egy idő után szétszóródott, ráadásul eltömítette azt a lefolyót is, ami arra hivatott, hogy a vizet levezesse az útról.

A tizenkilenc év alatt a helyzetet tovább rontotta, hogy a nagy gépjárműforgalom miatt az autók kerekei megnyomták az utat, így még tovább nőtt a szintkülönbség az árok és az út széle között. A pocsolyák ráadásul hetekig megmaradnak, errefelé nyáron a legnagyobb kánikulában is van pocsolya. Az állandó fröcskölés veszély miatt a járda használhatatlan, akárcsak a parkoló, ami nem is látszik a víz alatt. Az itt élők szerint ez nem csak az ő problémájuk, hiszen a Rumi út Szombathely bevezető szakasza, ami erősen rontja a városképet is.

A lakók az elmúlt évek alatt többször is megkeresték az illetékeseket. Az évek során különböző ígéreteket kaptak, de végül forráshiányra hivatkozva semmi nem történt. A legutóbb tavaly nyáron Szalay Istvánné kereste meg az önkormányzatot. Elmondása szerint tavaly július 31-én személyesen vitte be levelét, hogy végre tegyenek valamit. Múlt év szeptemberében aztán meg is érkezett a válasz, miszerint a 2015-ös költségvetésbe belekalkulálják az érintett szakasz felújítását. Megkerestük mi is az önkormányzatot, Angyal László kommunikációs vezető kérésére a választ keretes írásunkban teljes terjedelemben közöljük. Ezek után csak reménykedni lehet, hogy a város csapadékvíz-elvezetési programja tartalmazni fogja a Rumi úton élők húsz éve húzódó problémájának megoldását.

„A Rumi út érintett szakaszán több mint 20 évvel ezelőtt a csapadékvíz elvezetése szükségmegoldásként valósult meg. Az utca hosszesés nélküli, amely a csapadékvíz elfolyását tovább nehezíti. A polgármesteri  hivatal korábban megkereste az utcában lévő szennyvízcsatorn- hálózat üzemeltetőjét, a Vasivíz Zrt.-t, hogy víznyelő aknák telepítéséhez járuljanak hozzá. Hivatalunk azt a tájékoztatást kapta, hogy víznyelők telepítésével a szennyvízcsatorna-rendszer olyan többletterhelést kapna, amit a rendszer nem tudna megfelelően kezelni, így a kérelmezett víznyelőkhöz hozzájárulásukat nem adták meg.

A megfelelő, a Gyöngyös-patak befogadó helyig létesítendő csapadékvíz elvezető-rendszer kiépítése vízjogi  létesítési engedélyköteles, melyhez a megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített tervdokumentáció elkészítése szükséges. Ez a műszaki tervdokumentáció nem áll az önkormányzat rendelkezésére. A beruházáshoz – a terveztetéstől a kivitelezésig - szükséges anyagi forrás nagysága több tízmillió forint. A város területén a csapadékvíz elvezetésére Szombathely önkormányzata 2010 és 2014 között bruttó 332 millió forintot fordított. A fenti összeg öt beruházás megvalósítását jelentette: a Kámon-Herény városrészek között, a Teleki Blanka-Stromfeld utca között és az Ernuszt Kelemen utcában a csapadékvíz elvezetését, valamint két tömbbelsőben -a  Széll Kálmán és a Kisfaludy utcai tömbbelsőben – a csapadékvíz elvezetését. A 2010-ben megkezdett program folytatása a hamarosan a közgyűlés elé kerülő ciklusprogramban is szerepel. A városvezetés szándéka, hogy a csapadékvíz-elvezetési programra a következő öt évben az előző ciklusnál is nagyobb összeget fordít."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!