Szombathely

2015.01.21. 14:25

Huszárkodni tanulnak az óvodások

Szombathely - Egyelőre óvodások vehetnek részt a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület huszárképzésén, később azonban már középiskolások is csatlakozhatnak.

Lisztmayer Zsófia

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesületet 2010-ben alapították. Fő feladatai közé tartozik a lovas polgárőri tevékenység ellátása, valamint a hagyományőrzés. A Vasi Múzeumfaluban minden évben március 14-ére huszártoborzót szervez az egyesület, amire rengeteg gyermek kíváncsi évről évre.

Sátory Károly, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezeken a toborzókon huszártábort építenek: van gyalogság, lovasság, tüzérség, valamint kórház is.

- A gyermekeknek játékos feladatokat kell megoldaniuk, a próbákat sikeresen elvégzőket pedig huszárrá avatják: kapnak csákót és megtanulják a huszárköszönést. A gyerekek szeretik ezeket a programokat, sokan a március 15-i ünnepségeken is csákókban jelennek meg.

Bokor Gábor, a huszár tagozat vezetője tiszteleg az ovisoknak
Fotó: Klapka György Egyesület

A számtalan pozitív visszajelzésnek köszönhetően döntöttek úgy az egyesület munkatársai, hogy alaposabban ismertetik meg az óvodásokkal a huszár hagyományokat.

- A legutóbbi toborzó alkalmunkon népviseletben, Kossuth-nótákat énekelve jelentek meg az Aréna Óvoda gyermekei. Innen indult az ötlet, és ezért az Aréna Óvodában tartjuk az oktatásokat is. Az elején 15-16 gyermek járt az alkalmakra, most viszont már húszan vannak, ráadásul egy külsős gyermek is bekapcsolódott.

A huszároktatáson a korosztálynak megfelelő huszárnótákat tanulnak, a menetelés elsajátítása pedig a gyermekek fizikai képességein is javít. A huszárképzés ingyenes, ráadásul minden gyermek kap saját csákót és fakardot is.

Az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy jelenleg is tartanak toborzásokat.

- Keresünk lovasokat, akik szívesen részt vennének a hagyományőrzésben, valamint gyalogsági toborzást is tartunk. Néhány eseményen ugyanis felvonulunk, megfelelő létszámmal pedig a város által szervezett programokon is részt tudnánk venni. Az egyik százados kollégánk pedig vállalta a kiképzésüket - mondta el Sátory Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!