Szombathely

2014.11.15. 09:08

Huszárvirtus és aranyzsinóros mente – huszáros emlékek a háborúból

Szombathely - November végéig még látogatható az az időszaki kiállítás, amely a Nagy Háborús Emlékév alkalmából tavasszal nyílt a Karneváliroda Aréna utca 8. szám alatti épületében.

Tersztyánszky Krisztina

A Batthyányak egykori serfőzde épületében 2010 óta katonatörténeti bemutató is várja a látogatókat. Ennek részeként az idén, az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából a vasvármegyei K.U.K. 83. gyalogezred és a 11. huszárezred történetéből, első világháborús szerepvállalásából nyílt kiállítás. A szervezők – a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány és Szombathely önkormányzata – különböző magángyűjtők anyagának felhasználásával állították össze a múltidéző tárlatot. Itt láthatók például Koszorús Ödön értékes szálfegyverei, Németh Balázs egyenruha-történész katonai viseleti darabjai, a Jagadics Péter hadtörténész által őrzött relikviák. A meghirdetett pályázatnak köszönhetően jónéhány személyes emléktárgy és dokumentum az egykori huszárok leszármazottaitól, a családok féltve őrzött kincsei közül került a közönség elé.

A kiállított darabok jelentős részét a kőszegszerdahelyi Drenovácz István gyűjtő bocsátotta rendelkezésre. A hagyományőrzőt már gyermekkora óta érdekli a hadtörténet, egy jó évtizede pedig a szombathelyi 11-es huszárezred relikviáinak gyűjtésére specializálódott. Olyan érdekességekkel gazdagította a bemutatót, mint egy 1914-es, a hátországban tartott, huszárvirtusról szóló zenés előadásra hívó plakát, vagy egy korabeli festmény egy világháborús ütközetről.

- A képen is látszik, hogy a magyar huszárok kezdetben piros nadrágban, csákóban, kék, aranyzsinóros mentében, karddal  vágtak neki a frontnak - magyarázza Drenovácz István. - Sajnos a színpompás öltözék, különösen akkor, ha még lóháton is ült az illető, különösen jó célpontot nyújtott az ellenséges puskáknak. A második háborús év végétől olyan nagy volt a lóveszteség, hogy a huszárok nagy részét a gyalogsághoz osztották be, a kevés megmaradt lovas pedig inkább hírvivő, felderítő szerepet kapott. A díszes öltözéket is a bakaszürke egyenruha váltotta fel.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Drenovácz István gyűjteményéből rendezték be azt a korhű installációt is, ahol többek között helyet kapott egy kétlovas szekér, amelyen a katonaládákat, elsősegély felszerelést, utász szerszámokat meg az élelmet szállították a fronton harcoló katonáknak.

A hagyományőrző, akit ebben az évben a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatával jutalmazott a honvédelmi miniszter, kutatásai során nyomába eredt a 11-es huszárok emlékkönyvében szereplő neveknek is, még élő leszármazottak után kutatva. Még ma is találhatók egyes falvakban „öreg baka", vagy „huszár" ragadványnevek, amelyek a frontot megjárt felmenőkre utalnak.

A jubileumi emlékév végeztével a relikviák visszakerülnek a tulajdonosokhoz, a magángyűjtőkhöz. A hagyományőrzők azonban bíznak benne, hogy a 11-es huszárlaktanyában idővel helyet kaphat egy állandó huszártörténeti kiállítás. A jubileumi év zárásaként pedig a  limanovai ütközet évfordulóján, november 22-én délután a laktanya udvarán a fejet hajtanak  az első világháború ütközeteiben vitézül helytálló magyar huszárok előtt.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!