Szombathely

2014.08.13. 16:45

Savaria Történelmi Karnevál - A helyiek várják a rendezvényt

Szombathely – Az augusztus 21. és 24. között zajló Savaria Történelmi Karnevált idén 15. alkalommal rendezik meg. A szombathelyiek életének részévé vált a rendezvény. Most fiatalok, idősek, egyedülállók, családosok mesélnek arról, miért szeretik ezt a rendezvényt.

Farkas Eszter

A szombathelyiek már el sem tudnák képzelni a nyarat a karnevál színes forgataga, zsibongó vására és bő program kavalkádja nélkül. A legérdekesebb, hogy van olyan, aki még csak most költözött a városba, mégis rendkívül izgatott a jövő héten kezdődő rendezvény miatt. Mint például Végh Anikó és testvére, Melinda, akik januárban költöztek a megyeszékhelyre, de az országos hírnévnek köszönhetően előző lakhelyükön is hallottak már a karneválról.

A karneválra kiérkező látogatók akár a Mare Temporis Alapítvány műsorán is tűzbe jöhetnek. Fotó: VN Archív

– Azt mesélték, nagyon jó rendezvény, ezért kíváncsian várjuk, milyen lesz. A programok között még nem keresgéltünk, de mindenképpen feltérképezzük majd a felhozatalt – mesélték. Firisz Imréné már jóval tapasztaltabb karneválozónak számít, az ápolónő minden évben kilátogat a rendezvényre. Leginkább a színházat, a tüzes játékot és a felvonulást kedveli.

Firisz Imréné elmondta: minden helyszínt felkeres. – Szeretem a főtéri vásári forgatagot, a harci bemutatókat a Ferences kertben, ott főleg a honfoglalás kori előadások érdekelnek. A Borok utcáján is mindig végig sétálunk, és megkóstoljuk a karnevál borát is – mesélte.

Nemes Andrea és Tóth Patrik fiatal párként járják majd a rendezvényt. – Én csak egyszer-kétszer voltam kint, akkor is csak az árusok portékáit néztem meg jobban, valamint a felvonulást. Ezek nagyon tetszettek, a bemutatók viszont valahogy mindig kimaradtak – mesélte Andrea. – Gyerekként egyszer kimentünk, emlékszem, az jó élmény volt. Mi is a felvonulást néztük meg, ami tetszetős volt. Idén együtt látogatunk majd ki, és közösen járjuk be az Öreg Város Vásárát. Persze a felvonulás sem maradhat ki, részemről pedig érdekelne néhány harcászati bemutató is – tette hozzá Patrik.

Hegedűs Lívia sincs más véleménnyel a történelmi forgatagról. Idén lányával és egyéves unokájával látogatnak ki a rendezvényre. – Sok a látnivaló, és sok turistát vonz, ez szerintem sokat számít, hiszen országosan jó hírét kelti a városnak – mesélte Lívia, akinek személyes kedvencei a vásár, a Borok utcája és a Sörtér. A nyugdíjas Pissinger Zoltán hobbija a történelem, így a karneválon is szívesen részt vesz, még akár jelmezbe is öltözne. Leginkább a polgári élet érdekli, de a felvonulást, a légiók műsorát és a barbárok előadását is szívesen megnézi. – Egyszer voltam a Ferences kertben, akkor éppen a barbárok tartottak bemutatót. Lehetséges, hogy idén is bekukkantok majd a falak közé – emelte ki a férfi.

A fiatal Krancz Áront leginkább a zenei programok érdeklik, ezek közül a jazz, a country, a blues és a népi zsidó műfajban játszó együtteseket nézi meg családjával, vagy baráti társasággal. – Két éve voltam kint, akkor tetszett a rendezvény – emelte ki Áron.

Kristóf Milán is a zenés események híve. – Jó dolog a karnevál, igazi buli, amin együtt szórakozhatunk a barátokkal, ez pedig ritkán adatik meg fejtette ki Milán. A férfi azt is hozzátette, hogy eddig minden évben kilátogattak a rendezvényre, ez pedig idén sem lesz másként. Mint azt elmondta: beöltözni nem fog, a felvonulást viszont, amit évről évre jobbnak tart, meg fogja nézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!